Pekinas: Didžiojo septyneto šalys „piktybiškai apšmeižė“ Kiniją

Kinija antradienį pareiškė, kad Didžiojo septyneto (G7) šalys Japonijoje ją „piktybiškai apšmeižė“, kai išsivysčiusios ekonomikos šalių grupės užsienio reikalų ministrai sukritikavo kai kurias Pekino politikos kryptis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 12:28 PM

„G7 užsienio reikalų ministrų susitikime nepaisoma oficialios Kinijos pozicijos ir objektyvių faktų, grubiai kišamasi į Kinijos vidaus reikalus ir piktybiškai šmeižiama Kinija“, – žurnalistams pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas.

Paklaustas apie bendrą pareiškimą, kuriame G7 diplomatai, susitikę Japonijos kurortiniame Karuizavos mieste, išreiškė susirūpinimą dėl klausimų, susijusių su Taivanu, Rytų Kinijos jūra, Pietų Kinijos jūra, Sindziangu ir Tibetu, Wangas išskyrė šeimininkę Japoniją ir pasmerkė komunikatą.

„Tarp eilučių matyti, kad atitinkamas pareiškimas yra kupinas arogancijos, išankstinio nusistatymo ir piktų ketinimų oponuoti Kinijai ir ją spausti, – sakė Wangas. – Kinija reiškia didelį nepasitenkinimą ir griežtą nepritarimą ir oficialiai pareiškė savo poziciją Japonijai, kuri yra susitikimo šeimininkė“.

Kinija neseniai surengė tris dienas trukusias karines pratybas aplink Taivaną, demonstruodama jėgą, kurią ji apibūdino kaip repeticiją siekiant „apsupti“ savarankiškai daugiau kaip 70 metų besitvarkančią salą. Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną jį užimti, prireikus – ir jėga.

Taivanas yra šventa ir neatskiriama Kinijos teritorijos dalis, – sakė Wangas. – Vienos Kinijos principas yra Taivano sąsiaurio taikos ir stabilumo pagrindas. Siekiant iš tiesų išsaugoti taiką... reikia nedviprasmiškai pasipriešinti bet kokiam Taivano nepriklausomybės siekiui ir jį sustabdyti“.

Toliau jis kalbėjo apie Honkongą, Sindziangą ir Tibetą, kurie, pasak jo, yra „grynai Kinijos vidaus reikalai“ ir Pekinas „netoleruos jokios išorinės jėgos kišimosi bet kokiu vardu ar būdu“.

Wangas pridūrė: „Padėtis Rytų Kinijos jūroje ir Pietų Kinijos jūroje apskritai išlieka stabili“.

„Atitinkamos (G7) šalys turėtų nuoširdžiai gerbti regiono šalių pastangas išlaikyti taiką ir stabilumą, nustoti sėti nesantaiką tarp regiono šalių ir provokuoti konfrontaciją tarp stovyklų“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.