Jungtinė Karalystė: Rusijos programišiai taikosi į Vakarų ypatingos svarbos infrastruktūrą

Jungtinės Karalystės vyriausybės kibernetinės gynybos agentūra trečiadienį perspėjo apie kylančią grėsmę Vakarų šalių ypatingos svarbos infrastruktūrai, ją kelia Rusijai ir jos karui Ukrainoje prijaučiantys programišiai, praneša „Reuters“.

Jungtinės Karalystės vyriausybės kibernetinės gynybos agentūra trečiadienį perspėjo apie kylančią grėsmę Vakarų šalių ypatingos svarbos infrastruktūrai, ją kelia Rusijai ir jos karui Ukrainoje prijaučiantys programišiai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jungtinės Karalystės vyriausybės kibernetinės gynybos agentūra trečiadienį perspėjo apie kylančią grėsmę Vakarų šalių ypatingos svarbos infrastruktūrai, ją kelia Rusijai ir jos karui Ukrainoje prijaučiantys programišiai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-19 08:45

Rusijai prijaučiantys „haktyvistai“ vykdo iš esmės nekenksmingas internetines kampanijas, kurių metu sugadinamos žinomos viešosios interneto svetainės arba jos išjungiamos iš interneto. Tačiau kai kurios iš tų grupių aktyviai rengia planus, kaip padaryti daugiau žalos realiam pasauliui, pranešė JK nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC), priklausantis žvalgybos agentūrai GCHQ.

„Kai kurios iš jų pareiškė norinčios padaryti didesnį trikdantį ir griaunamąjį poveikį svarbiausiai Vakarų nacionalinei infrastruktūrai, įskaitant JK“, – teigė NCSC.

„Manome, kad šios grupės ieškos galimybių padaryti tokį poveikį, ypač jei sistemos yra prastai apsaugotos“, – sakoma perspėjime, kuris buvo išplatintas žiniasklaidai per konferenciją Belfaste, kurią surengė NCSC ir GCHQ.

Nors tokios grupės yra ideologiškai motyvuotos ir atitinka Rusijos valstybės interesus, jos „nėra oficialiai kontroliuojamos valstybės“, sakoma perspėjime. „Dėl to jos yra mažiau nuspėjamos“, – sakoma pranešime.

Sėkminga kibernetinė ataka prieš ypatingos svarbos nacionalinę infrastruktūrą, pavyzdžiui, energetikos tinklus ar vandens tiekimo sistemas, gali būti labai destruktyvi ir padaryti didelę realią žalą.

NCSC teigia, kad tokias atakas, kurioms įvykdyti paprastai reikia labai aukštų techninių įgūdžių ir išteklių, hakerių grupuotės „be išorinės pagalbos“ greičiausiai neįvykdys, tačiau įspėjama, kad jos „laikui bėgant gali tapti veiksmingesnės“.

Ir tokia pagalba jau gali būti suteikta. Tarp dešimčių itin slaptų JAV žvalgybos dokumentų, kurie pastarosiomis savaitėmis buvo paviešinti internete, buvo vienas, pažymėtas žyma „Visiškai slaptai“, kuriame įspėjama, kad prorusiška įsilaužėlių grupė, pavadinta „Zaria“, įsiskverbė į Kanados dujų infrastruktūros tinklus.

Pasak to „visiškai slapto“ dokumento, kurio kopiją matė „Reuters“, ši grupė Rusijos FSB pareigūnams pateikė ekrano nuotraukas kaip įrodymą, kad ji sugebėjo „padidinti vožtuvų slėgį, išjungti signalizaciją ir inicijuoti avarinį nenustatytos dujų paskirstymo stoties išjungimą“.

„Reuters“ nepriklausomai nepatikrino dokumentų autentiškumo. Kelios šalys suabejojo kai kurių dokumentų tikrumu, įskaitant JK, kuri teigė, kad informacijoje yra „rimtų netikslumų“.

„Ukrinform“ pranešė, kad šią savaitę per Ukrainos ministro pirmininko Deniso Šmyhalio vizitą Kanadoje Rusijos programišiams pavyko kelioms valandoms išjungti oficialią Kanados ministro pirmininko interneto svetainę. Techninių nesklandumų užfiksuota ir Kanados Senato interneto svetainėje.

Naujienų agentūra dpa trečiadienį pranešė, kad Vokietijos ginklų ir technologijų grupė „Rheinmetall“ praėjusią savaitę patyrė kibernetinę ataką prieš savo civilinį verslą. Pasak grupės atstovo spaudai, trims karinio verslo padaliniams sutrikimai įtakos neturėjo. Transporto priemonių sistemų, ginklų bei amunicijos ir elektroninių sprendimų srityse veikla vyko sklandžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.