Kubos prezidentas M. Diazas-Canelis perrinktas antrai kadencijai

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis, trečiadienį laimėjo antrąją penkerių metų kadenciją per balsavimą parlamente, kur jis buvo vienintelis kandidatas – nes šalyje politinė opozicija yra nelegali – ir pažadėjo „įveikti trūkumus“.

Miguelis Diazas-Canelis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Miguelis Diazas-Canelis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 11:19 AM

M. Diazo-Canelio kandidatūra buvo patvirtinta, kai už jo perrinkimą balsavo 459 iš 462 įstatymų leidėjų, dalyvavusių Kubos komunistų partijai atstovaujančios Nacionalinės asamblėjos posėdyje, paskelbė jos pirmininkas Estebanas Lazo.

Prezidentas tuomet paragino savo ministrų kabinetą „įveikti kliūtis ir pašalinti trūkumus“, kad „padidėtų prekių ir paslaugų pasiūla ir būtų suvaldyta infliacija“. Jis taip pat kritikavo „biurokratizmą, abejingumą ir nepriimtiną korupciją“, kurie, pasak jo, sunkmečiu trukdo šaliai.

62-ejų metų M. Diazas-Canelis, pagal išsilavinimą elektronikos inžinierius, 2018 metais perėmė valdžią kaip pirmasis Kubos civilinis lyderis po beveik 60 metų trukusios brolių Castro hegemonijos ir ėmėsi atsargiai liberalizuoti ekonomiką.

Pirmuosius penkerius jo valdymo metus lydėjo didžiausia per tris dešimtmečius ekonomikos krizė ir plačiai kritikuota reakcija į istorinius antivyriausybinius protestus, dėl kurių buvo sugriežtintos JAV sankcijos.

Už M. Diazą-Canelį balsavo 459 parlamentarai, t. y. 97,66 proc. iš 470 Nacionalinės asamblėjos narių, iš kurių aštuoni balsavime nedalyvavo.

Nacionalinė asamblėja taip pat balsavo už tai, kad būtų perrinkti 79 metų E. Lazo, 59 metų jo pavaduotoja Ana Maria Mari Machado ir 77 metų šalies viceprezidentas Salvadoras Valdesas Mesa.

Komunizmas ir reformos

M. Diazas-Canelis pasiryžęs dar kartą imtis reformų ir neseniai pareiškė esąs „nepatenkintas“, kad jo pastangos spręsti Kubos ekonomines problemas nebuvo „veiksmingesnės ir efektyvesnės“.

Jam vadovaujant Kuba stengėsi paspartinti ekonomikos atvėrimą smulkiajam verslui šimtuose sektorių, kuriuos anksčiau išimtinai kontroliavo valstybė.

Prieš dvejus metus jis inicijavo pinigų reformą, kuri panaikino dirbtinį paritetą su JAV doleriu, tačiau sukėlė infliaciją ir smarkiai nuvertino vietinę valiutą – tai buvo dar vienas smūgis ekonomikai, kurią nusilpnino nuo 1962 metų JAV įvestos sankcijos ir koronaviruso pandemijos sukeltas turizmo nuosmukis.

Daug metų vargstantys kubiečiai kasdien susiduria su maisto, vaistų ir degalų trūkumu, o 2018 metais atsiradus mobiliajam internetui vis dažniau naudojasi socialine žiniasklaida savo nepasitenkinimui reikšti.

Tačiau 2021 metais didžiausi protestai nuo Castro vadovaujamos revoliucijos laikų 1959-aisiais sulaukė griežto atsako, per kurį, pasak žmogaus teisių stebėtojų, vienas žmogus žuvo, dešimtys buvo sužeisti ir daugiau kaip 1 300 įkalinti.

Nuo to laiko Kuba patyrė beprecedentį egzodą: vien 2022 metais į kitus kraštus išvyko daugiau kaip 300 tūkst. jos piliečių.

Pagal Kubos įstatymus prezidentas gali eiti pareigas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Nuo 2021 metų M. Diazas-Canelis taip pat eina Komunistų partijos pirmojo sekretoriaus pareigas, kurias ilgą laiką užėmė revoliucijos lyderis Fidelis Castro, o vėliau jo brolis Raulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.