J. Teixeiros gimtojo miestelio gyventojai įvertino pasaulį sukrėtusį kaimyno poelgį: jis „protingas idiotas“

Gatvėje, kurią prieš kelias dienas blokavo Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir užplūdo žiniasklaida, dabar ramu. Tačiau vyras ir moteris prie medžių abipus įvažiavimo, vedančio į namą, kuriame buvo suimtas slaptus Pentagono dokumentus nutekinęs Jackas Teixeira, prikalinėja ženklus „Įvažiuoti draudžiama“.

J. Teixeiros sulaikymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Teixeiros sulaikymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Teixeira.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Teixeira.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-21 05:56

„Jokių komentarų“, – į suimtojo kaimynystę atvažiauvusiai BBC komandai sakė ten gyvenanti moteris ir numojo ranka.

Penktadienį 21 metų oro pajėgų nacionalinės gvardijos kariškiui buvo pateikti kaltinimai dėl to, kas vadinama didžiausiu JAV žvalgybos informacijos nutekinimu per dešimtmetį. Jis kaltinamas daugelį mėnesių internetinėje pokalbių grupėje skelbęs slaptus dokumentus.

Akivaizdu, kad ši savaitė jo šeimai buvo sukrečianti.

„Laikas nustoti juos trukdyti“, – sakė pro šalį prabėgęs vyras.

Kelių pastarųjų dienų drama vyko mažame Daitono miestelyje Masačusetso valstijoje. Tai iš dalies kaimo vietovė, ūkininkaujanti ir daugiausia darbininkų klasės bendruomenė. J.Teixeiros kaimynystėje namai stovi toli vienas nuo kito ir yra pastatyti miškingoje vietovėje.

Už kelių namų Ray'us Simmonsas nuo vejos grėbė lapus. Senyvo amžiaus vyriškiui arešto dieną kilo sunkumų grįžti namo, nes buvo užtvertas kelias. Jis nepažįsta savo jaunojo kaimyno, bet teisti neskuba.

„Nutekėjimas, matyt, akivaizdus, bet kokiu mastu, nežinia“, – sakė jis. – Nesiruošiu smerkti iš anksto.“

Jis teigė labiau nerimaujantis dėl kitų šią savaitę išgirstų naujienų, kad Šiaurės Korėja išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią nusitaikyti į Jungtines Valstijas.

Už kelių kilometrų nuo jo esančioje populiarioje užkandinėje šurmuliavo šeštadienio ryto minia. Ten kabo užrašas, reklamuojantis specialius pusryčius, skirtus pirmadienį minimai Patriotų dienai – Masačusetsas yra viena iš dviejų valstijų, kuriose minima ši šventė.

Vienas lankytojų vardu Gary'is Bestas, paklaustas, ar mano, kad J.Teixeira pasielgė nepatriotiškai, atsakė: „Tikrai taip. Tai buvo blogas sprendimas. Jis yra vaikas, kuris nepagalvojo apie tai, ką daro, apie pasekmes ir ką tai reiškia šiai šaliai.“

Viena moteris, kuri nenorėjo būti įvardyta, pavadino J.Teixeirą „protingu idiotu“, kad jis tokių būdu panaudojo savo protą.

„Nežinau, ką apie visa tai galvoju, ir daugelis kitų jaučiasi taip pat, – sakė ji. – Visi yra šokiruoti.“

Danielis Barone'as, kuris yra metais vyresnis už J.Teixeirą, sakė, kad močiutė paskambino jam į darbą „ir pasakė, kad ką tik kažką iš mūsų miesto suėmė FTB! Tai beprotiška“.

„Šis miestelis niekada niekuo nepasižymėjo, – pritarė jo mama Kim. – Jei žmonėms nurodysite kryptį, jie nežinos, kur yra Daitonas, todėl tai, kad mes tapome nacionaliniu, o dabar ir į viso pasaulio dėmesio centru, tiesiog stebina.“

Ji pripažino, kad gaili J.Teixeiros šeimos: „21-erių metų jaunuoliui padaryti tokią klaidą ir sugriauti visą savo gyvenimą yra labai daug.“

Kita moteris prisistatė kaip diakonė Sue – ji dalyvauja vietos bažnyčios veikloje ir yra kilusi iš karinės aplinkos.

„Man skauda širdį dėl jo ir jo šeimos, dėl blogų pasirinkimų, kuriuos jis padarė, – atviravo ji. – Bet kartu jis pakankamai suaugęs, kad žinotų, kas teisinga ir kas ne. Tai skirta kariniam saugumui, ir jis sukėlė pavojų daugeliui kitų žmonių.“

Tarp baikerių, susirinkusių netoliese esančioje motociklų parduotuvėje, nebuvo daug užuojautos J.Teixeirai, tačiau buvo vis dar netikinčių, kad toks jaunas vaikinas turėjo prieigą prie aukščiausio lygio saugumo informacijos.

JAV karinio jūrų laivyno veteranas Markas Allenas atmetė jį kaip „vaiką“, kuris net nebuvo „pilnai kariškis“, nes buvo nacionalinės gvardijos narys.

„Privalai būti pakankamai protingas, kad žinotum, kad jei tai buvo visiškai slapta, negalima puikuotis pasakojant apie tai draugams internete“, – komentavo jis.

„Manau, kad daugybė šių internetinių dalykų bus pasaulio, kurį anksčiau pažinojome, žlugimas. Tai (internetas) gerai, bet ir blogai, ir manau, kad blogis nusveria gėrį“, – pridūrė jis.

M.Allenas sakė, kad karo tribunolas būtų tinkamesnė vieta nagrinėti šią bylą nei teismas federaliniame civiliniame teisme.

Kitas veteranas Rashadas Ellisas labiausiai nerimauja dėl galimos žalos kariuomenėje tarnaujantiems „broliams ir seserims“.

„Reikia rūpintis didesniu gėriu, – sakė jis. – Štai dėl ko mes tai darome, dėl Dievo ir šalies. Skaudu, kai skleidžiama informaciją, kuri potencialiai gali pakenkti mūsų broliams ir seserims. Mes į tai žiūrime taip, kad visa tai yra šeima.“

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.