Atskleidė naujų detalių apie dokumentų nutekinimą: rado aiškų ryšį su Rusijos invazija į Ukrainą

JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos karys Jackas Teixeira, kaltinamas slaptų Pentagono dokumentų nutekinimu, slaptus duomenis pradėjo skelbti 2022 m. vasarį, iškart po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, teigia laikraštis „The New York Times“.

J. Teixeira.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Teixeira.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Teixeiros sulaikymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Teixeiros sulaikymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sulaikytas slaptų JAV karinės žvalgybos dokumentų nutekinimu įtariamas J. Teixeira.<br>lrytas.lt koliažas.
Sulaikytas slaptų JAV karinės žvalgybos dokumentų nutekinimu įtariamas J. Teixeira.<br>lrytas.lt koliažas.
Ketvirtadienį, 2023 m. balandžio 13 d., ginkluoti taktiniai agentai sulaikė J.Teixeirą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį, 2023 m. balandžio 13 d., ginkluoti taktiniai agentai sulaikė J.Teixeirą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 1:42 PM, atnaujinta Apr 22, 2023, 1:49 PM

Remiantis dienraščio peržiūrėtomis internetinėmis žinutėmis, J.Teixeira pradėjo skelbti slaptą informaciją keliais mėnesiais anksčiau ir daug didesnei auditorijai, nei buvo žinoma.

Pažymima, kad 2022 m. vasarį, netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą, naudotojo profilis, sutampantis su J.Teixeiros profiliu, pradėjo skelbti duomenis apie Maskvos karinę kampaniją anksčiau nežinomoje „Discord“ pokalbių grupėje, populiarioje tarp kompiuterinių žaidimų žaidėjų. Toje pokalbių grupėje buvo apie 600 narių.

J.Teixeira skelbė informaciją apie Ukrainos ir Rusijos kariuomenių nuostolius, Rusijos šnipų veiklą ir naujausią informaciją apie Ukrainai teikiamą pagalbą.

Vartotojas teigė, kad skelbia JAV Nacionalinės saugumo agentūros, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir kitų JAV žvalgybos tarnybų informaciją.

Balandžio 13 d. suimto 21 m. J.Teixeiros byla susijusi su slaptų dokumentų pluoštu, nutekintu iš Pentagono kitai „Discord“ grupei, kurią sudarė apie 50 narių. Manoma, kad įtariamasis įslaptintus dokumentus toje grupėje pradėjo skelbti dar 2022 m. spalio mėn.

Leidinys „The New York Times“ anksčiau rašė, kad Pentagonas tiria įslaptintų dokumentų nutekėjimą, kurie, kaip pranešama, visų pirma susiję su Ukrainos kontrpuolimo planais.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad su kontrpuolimu susijusių dokumentų paviešinimas yra Rusijos blefas.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pasmerkė informacijos nutekinimą kaip „tikros ir melagingos informacijos mišinį“.

Balandžio 13 d. FTB suėmė įtariamąjį slaptų Pentagono dokumentų nutekinimu. Paaiškėjo, kad jis yra 21 metų JAV oro pajėgų nacionalinės gvardijos padalinio Masačusetse kariškis J.Teixeira.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.