Vengrijos prezidentė netikėtai vetavo LGBTQ priešišką įstatymą

Vengrijos prezidentė Katalin Novak netikėtai vetavo įstatymą, ribojantį homoseksualių žmonių teises. Įstatymas, be kita ko, numato, kad piliečiai anonimiškai gali pranešti apie tos pačios lyties poras, kurios kartu augina vaikus. Šis įstatymas „didina žmonių nepasitikėjimą vieni kitais prieštarauja ES teisės normoms“, laiške parlamentui teigė prezidentė.

Vengrijos prezidentė Katalin Novak.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vengrijos prezidentė Katalin Novak.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2023, 8:12 PM, atnaujinta Apr 23, 2023, 8:13 PM

Prezidentės veto reiškia, kad parlamentas įstatymą turės svarstyti iš naujo. Tačiau iš esmės jis vėl gali būti priimtas be pateikimų – tai yra tikėtina, o prezidentė tokiu atveju daugiau jokių svertų neturės.

Tai yra pirmas kartas per dešiniojo populisto premjero Viktoro Orbano nuo 2010 m. trunkantį valdymą, kai šalies vadovas vetavo įstatymą, kuris labai svarbus V. Orbano ultrakonservatyviai ideologijai. K. Noval, kaip ir jos pirmtakai nuo 2010-ųjų, priklauso V. Orbano partijai „Fidesz“.

Minėtas įstatymas „Fidesz“ parlamentarų balsų dauguma buvo priimtas šį mėnesį.

Vadovaujant dešiniajam populistui premjerui V. Orbanui, parlamentas jau ir anksčiau yra priėmęs įstatymų, ribojančių homoseksualių žmonių teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.