J. Borrellis: Iš Sudano evakuota daugiau nei 1000 ES piliečių

Savaitgalį iš konflikto krečiamo Sudano evakuota daugiau nei 1000 Europos Sąjungos (ES) piliečių, pirmadienį pranešė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-24 10:09, atnaujinta 2023-04-24 11:30

„Tai buvo sudėtinga operacija ir ji buvo sėkminga“, – žurnalistams sakė J. Borrellis.

Jo teigimu, iš Chartumo išvežtas 21 ES ambasados diplomatas, ES ambasadorius išvyko iš sostinės į kitą vietą Sudane. „Noriu ypač padėkoti Prancūzijai už tai, kad išvežė mūsų žmones“, – sakė J. Borrellis ir taip pat dėkojo „už daugelio šalių bendras pastangas išvežti savo ir kitus piliečius“.

Vienas ES pareigūnas penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad Chartume buvo maždaug 1 500 ES piliečių.

Nuo balandžio 15 d. kariuomenė ir sukarintos pajėgos kaunasi Sudano sostinėje, Jungtinių Tautų duomenimis, žuvo daugiau nei 420 žmonių, tūkstančiai buvo sužeisti.

Sekmadienį J. Borrellis sakė kalbėjęsis su besivaržančiais vadais Abdeliu Fattah Al Burhanu ir Mohamedu Hamdanu Daglo ir paraginęs juos „nedelsiant nutraukti ugnį“.

Sureagavo į prieštaringą Kinijos ambasadoriaus pasisakymą dėl buvusių sovietinių respublikų

J. Borrellis „nepriimtinais“ pavadino Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje Lu Shaye pareiškimus, kvestionuojančius valstybių, atsiradusių subyrėjus Sovietų Sąjungai, suverenitetą. Aukščiausias ES diplomatas apie tai pasisakė tviteryje, pranešė „Ukrinform“.

„Nepriimtinos Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pastabos, kvestionuojančios šalių, tapusių nepriklausomomis 1991 m. subyrėjus Sovietų Sąjungai, suverenitetą. ES tik gali manyti, kad šie pareiškimai neatspindi oficialios Kinijos politikos“, – parašė J. Borrellis.

Anksčiau pranešta, kad Kinijos ambasadorius Prancūzijoje pareiškė, jog šalys, kadaise buvusios SSRS respublikos, „pagal tarptautinę teisę neturi įsigaliojusio statuso“, nes, jo nuomone, nėra jokių šį statusą įtvirtinusių tarptautinių sutarčių.

Oficialus Kinijos atstovas taip pat paminėjo Rusijos okupuotą Krymą, jis sakė, kad viskas priklauso nuo „požiūrio“ ir kad „viskas nėra taip paprasta“, o pusiasalis anksčiau priklausė Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.