Laidų vedėjas T. Carlsonas paliko „Fox News“

Konservatorių veikėjas Tuckeris Carlsonas, populiariausios „Fox News“ laidos vedėjas, staiga paliko šį JAV tinklą praėjus kelioms dienoms po to, kai televizija sumokėjo didžiulę kompensaciją, kad būtų nutraukta byla dėl šmeižto.

​Konservatorių veikėjas Tuckeris Carlsonas, populiariausios „Fox News“ laidos vedėjas, staiga paliko šį JAV tinklą praėjus kelioms dienoms po to, kai televizija sumokėjo didžiulę kompensaciją, kad būtų nutraukta byla dėl šmeižto.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
​Konservatorių veikėjas Tuckeris Carlsonas, populiariausios „Fox News“ laidos vedėjas, staiga paliko šį JAV tinklą praėjus kelioms dienoms po to, kai televizija sumokėjo didžiulę kompensaciją, kad būtų nutraukta byla dėl šmeižto.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 12:03 PM

T. Carlsonas buvo žinomiausias „Fox“ laidų vedėjas, vedęs vakarinę laidą geriausiu eterio laiku ir pelnęs karštą dešiniųjų pažiūrų žiūrovų ištikimybę.

Būdamas viena svarbiausių respublikonų politikos figūrų, jis dažnai imdavo interviu iš Donaldo Trumpo ir buvo plačiai kritikuojamas už dezinformacijos skleidimą, taip pat už kas vakarą skleidžiamą galimai rasistinę ir neapykantos kupiną retoriką.

„Fox News Media“ ir Tuckeris Carlsonas susitarė išsiskirti. Dėkojame jam už laidų vedėjo darbą tinkle ir už ankstesnį bendradarbiavimą“, – sakoma trumpame tinklo pranešime, nenurodant tokio skubaus pasitraukimo priežasties.

53 metų T. Carlsonas, kuris prie „Fox“ prisijungė 2009 metais, jokio komentaro nepateikė.

Pasisakydama prieš viską – nuo imigracijos politikos iki ginklų kontrolės, laida „Tucker Carlson Tonight“ smerkė liberalias šiuolaikinės Amerikos tendencijas, apeliuodama į žiūrovų pasipiktinimą ir iškeldamas laidą į kabelinės televizijos reitingų aukštumas.

D. Trumpo draugas ar priešas?

Praėjusią savaitę pasiektas 787,5 mln. dolerių žalos atlyginimo susitarimas dėl šmeižto reiškė, kad nei korporacijos „Fox“ prezidentui Rupertui Murdochui, nei laidų vedėjams, tokiems kaip T. Carlsonas, nereikės liudyti teisme, kuris turėjo būti sensacingas.

Tačiau prieš numatytą teismo procesą paviešinti vidiniai „Fox News“ susirašinėjimai leido suprasti, kad aukštas pareigas užimantys asmenys buvo pasirengę skleisti netiesą apie 2020 metų rinkimus, bijodami, kad jų žiūrovai nusisuks į konkurentus.

Žinutėse T. Carlsonas taip pat teigė negalįs sulaukti, kada galės „ignoruoti D. Trumpą daugumą vakarų“, ir pridūrė: „Aš jo nuoširdžiai nekenčiu“.

Balsavimo technologijų bendrovė „Dominion“ padavė „Fox“ į teismą dėl melagingų teiginių, kad jos mašinomis buvo pasinaudota siekiant pavogti prezidento rinkimus iš D. Trumpo.

Laikraštis „The Wall Street Journal“, dar viena R. Murdocho imperijai priklausanti žiniasklaidos priemonė, pirmadienį nurodė, kad po rinkimų T. Carlsonas kartais abejodavo, jog balsavimas buvo suklastotas.

Tačiau T. Carlsono santykiai su D. Trumpu, panašu, tebėra artimi, nes balandžio 11 dieną buvęs prezidentas, kuriam Niujorke buvo pareikšti kaltinimai baudžiamojoje byloje, draugiškai sėdo duoti laidai valandos trukmės interviu.

Pirmadienio vakarą pasirodęs dešiniosios pakraipos kanale „Newsmax“, D. Trumpas, viešai neužsiminęs apie T. Carlsono komentarus, sakė, kad jį „pribloškė“ laidos vedėjo pasitraukimas.

„Esu nustebęs. Jis labai geras žmogus, geras vyras, labai talentingas, – sakė jis. – Manau, kad Tuckeris buvo nuostabus. Tikrai, ypač per pastaruosius metus ar panašiai. Jis man buvo nuostabus“.

Nepaisant T. Carlsono išsakytos kritikos, „Fox News“ anksčiau jį rėmė bet kokia kaina, nes jis generavo norimą kontroversijų, žiniasklaidos dėmesio, žiūrovų ir pajamų iš reklamos srautą.

Pirmadienį kairiųjų pažiūrų grupė „Media Matters“ pavadino jį „pavojingu dezinformatoriumi“, kuris „tarnavo kaip tiltas tarp „Fox News“ ir kraštutinių dešiniųjų elektorato dalių“. Jo „viešpatavimas rodo, kaip „Fox“ yra atsidavusi melui ir ekstremizmui“, – pridūrė ji.

Tinklo advokatai 2020 metų ieškinyje dėl šmeižto teigė, kad žiūrovai žinojo, jog jo laidos medžiagą reikia vertinti skeptiškai, nors jo šūkis buvo „prisiekęs melo, pompastikos, puikybės ir grupinio mąstymo priešas“.

„Iki pasimatymo pirmadienį“ – arba nebe

Nors ir turėdamas didelę politinę įtaką, T. Carlsonas gyvena toli nuo JAV valdžios centro, Meino valstijos kaimiškame kampelyje, iš kur dažnai transliuoja savo laidą.

Penktadienio vakarą jis atrodė atsipalaidavęs ir pasitikintis savimi, valgydamas picą ir atsisveikindamas: „Mes grįšime pirmadienį... Iki pasimatymo“.

Jo staigus pasitraukimas šokiravo Vašingtoną ir Volstritą, o „Fox News“ akcijų kaina nukrito beveik keturiais procentais.

Apie T. Carlsoną jau seniai sklandė gandai, kad jis norėjo eiti į politiką, tačiau jis jau anksčiau atmetė prielaidas, kad turi prezidentinių ambicijų.

„Fox“ teigė, kad jo 20.00 val. vakaro laida bus vedama pakaitomis, kol bus surastas naujas nuolatinis vedėjas.

Pirmadienį konkuruojantis CNN tinklas taip pat atleido laidų vedėją veteraną Doną Lemoną, kuris neseniai išsakė pastabų apie moteris ir senėjimą, ir jos buvo įvertintos kaip seksistinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.