Po sprogimų prie Kremliaus sienų – Ukraina atmeta kaltinimus: įtaria eilinę Maskvos provokaciją

Naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, pranešė portalas „tsn.ua“.

​Naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, praneša portalas „tsn.ua“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, praneša portalas „tsn.ua“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, praneša portalas „tsn.ua“.<br>„Twitter“ nuotr.
​Naktį į trečiadienį Maskvos Kremliaus rajone nugriaudėjo du galingi sprogimai, po kurių į dangų kilo tiršti dūmai ir išsijungė Kremliaus sienų apšvietimas, praneša portalas „tsn.ua“.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 3:20 PM, atnaujinta May 3, 2023, 5:51 PM

Apie incidentą informavo Rusijos sostinės gyventojai, skelbiantys socialiniuose tinkluose jį patvirtinančius vaizdo įrašus.

Pasak maskviečių, garsas buvo panašus į griaustinį. Netoli Kremliaus esančio namo gyventojai po „pokštelėjimo“ matė kibirkštis padangėje ir žmones su žibintuvėliais krantinėje. Kremliaus ir krantinės apšvietimas buvo išjungtas.

Tikrosios progimų priežastys ir padariniai nežinomi. Rusijos propaganda niekaip nekomentuoja šio incidento. 

Kremlius versija 

Trečiadienį Kremlius pranešė, kad tai neva buvo du Ukrainos paleisti bepiločiai orlaiviai, kurie buvo numušti. Maskva apkaltino Kijevą mėginimu nužudyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Du nepilotuojami orlaiviai buvo nukreipti į Kremlių (...) prietaisai buvo sunaikinti“, – sakoma Kremliaus pranešime, operacija vadinama „planuotu teroro aktu ir mėginimu pasikėsinti į Rusijos Federacijos prezidento gyvybę“.

Atakos metu prezidento V. Putino tuo metu Kremliuje nebuvo, sakė atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusija pasilieka teisę imtis atsakomųjų priemonių ten ir tada, kur ir kada jai atrodys tinkama“, – pridūrė Kremliaus spaudos tarnyba.

Taip pat Kremlius pareiškė, kad gegužės 9-osios paradas, skirtas sovietų pergalei prieš nacistinę Vokietiją paminėti, vyks Maskvoje kaip suplanuota, nepaisant pranešimo apie dronų ataką, nukreiptą į prezidentą Vladimirą Putiną.

„Paradas įvyks. Planuose nėra jokių pakeitimų“, – Rusijos naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Kiek vėliau trečiadienį aukšto rango Rusijos pareigūnas paragino „sunaikinti Kijevo režimą“.

„Mes reikalausime panaudoti ginklus, galinčius sustabdyti ir sunaikinti Kijevo teroristinį režimą“, – pareiškė Rusijos Dūmos pirmininkas ir V. Putino sąjungininkas Viačeslavas Volodinas. – Negali būti jokių derybų su režimu“.

Ukraina kaltina Maskvą provokacijomis

Ukraina teigia neturinti jokių žinių apie bandymą smogti dronu Kremliui Maskvoje ir pridurė, kad nenaudoja savo priemonių kitoms šalims pulti.

„Neturime informacijos apie tariamas naktines atakas prieš Kremlių“, – trečiadienį CNN sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovas spaudai Serhijus Nykyforovas.

„Kaip prezidentas V.Zelenskis jau ne kartą yra pareiškęs, Ukraina naudoja visas turimas priemones, kad išlaisvintų savo teritoriją, o ne puola kitus“, – pridūrė S.Nykyforovas.

Rusija šį incidentą pavadino „teroro aktu“ ir dėl to apkaltino Ukrainą, o S.Nykyforovas teigė, kad šis kaltinimas labiau tinka Maskvai.

„Teroro išpuolis – tai sugriauti gyvenamųjų namų kvartalai Dniepro ir Umanės miestuose arba raketos paleidimas į geležinkelio liniją Kramatorsko geležinkelio stotyje ir daug kitų tragedijų, – kalbėjo jis. – Tai, kas įvyko Maskvoje, akivaizdžiai reiškia nuotaikų eskalavimą gegužės 9-osios išvakarėse“.

Gegužės 9-ąją minima Pergalės diena, skirta nacistinės Vokietijos pralaimėjimui 1945 m.

„Tai triukas, kurio galima tikėtis iš mūsų oponentų“, – sakė V.Zelenskio atstovas spaudai.

Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas taip pat neigė, kad Kijevas kaip nors susijęs su šiuo tariamu išpuoliu, ir aiškino, kad Ukrainai nebūtų prasmės vykdyti šį tariamą smūgį.

„Visų pirma, tai visiškai nesprendžia jokių karinių tikslų. Ir tai labai nenaudinga mūsų pasirengimo puolamiesiems veiksmams kontekste. Ir tai tikrai nieko nekeičia mūšio lauke, – sakė jis. – Tai leistų Rusijai pateisinti masinius smūgius Ukrainos miestams, civiliams gyventojams ir infrastruktūros objektams. Kam mums to reikėtų? Kokia to logika?“.

„Manau, kad visiškai akivaizdu, jog tuo pačiu metu „paskelbimas apie išpuolį prieš Kremlių“ ir vadinamųjų ukrainiečių diversantų sulaikymas Kryme pagal kitą kaltinimą aiškiai signalizuoja, kad Rusija artimiausiomis dienomis rengia didelio masto teroristinę provokaciją“, – tikino jis.

M.Podoliakas taip pat sakė, kad Maskvos teiginiai yra mėginimas kontroliuoti naratyvą prieš ilgai lauktą Ukrainos kontrpuolimą.

„Rusija, be jokios abejonės, labai bijo, kad Ukraina pradės puolimą fronto linijoje, ir bando perimti iniciatyvą, nukreipti dėmesį ir sukurti katastrofiško pobūdžio trikdžius, – pažymėjo jis. – Taigi, Rusijos pareiškimus apie tokias inscenizuotas operacijas reikia vertinti kaip bandymą sukurti pretekstą didelio masto teroristiniam išpuoliui Ukrainoje“.

Tariamas Kremliaus užpuolimas surengtas po kelias dienas trukusių greičiausiai sabotažo išpuolių Rusijoje. Kijevas laikosi politikos neprisiimti atsakomybės už tokias atakas.

„Ukraina kariauja išskirtinai gynybinį karą ir nepuola taikinių Rusijos Federacijos teritorijoje“, – patikino M.Podoliakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.