JAV suimtas asmuo, veikęs kaip Kinijos agentas

Masačusetse areštuotas asmuo, Kinijos vyriausybei teikęs informaciją apie kinų disidentus Jungtinėse Amerikos Valstijose, pirmadienį pranešė Teisingumo departamentas.

JAV suimtas asmuo, veikęs kaip Kinijos agentas.<br> AP/Scanpix nuotr.
JAV suimtas asmuo, veikęs kaip Kinijos agentas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 8:37 PM

Pasak departamento, 63 metų Litang Liangas iš Braitono buvo suimtas gegužės 9 d., jis kaltinamas veikęs kaip Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) agentas.

Pranešimas apie Litang Liango suėmimą paskelbtas tą pačią dieną, kai rytinės Kinijos Sudžou miesto teismas pranešė už šnipinėjimą nuteisęs 78 metų JAV pilietį Johną Shing-wan Leungą kalėti iki gyvos galvos.

Teisingumo departamentas nurodė, kad Litang Liangas 2018–2022 m. perdavė Kinijos vyriausybės pareigūnams informaciją apie Bostono rajono gyventojus, disidentus ir grupes, įskaitant „Taivaną palaikančias bendruomenines organizacijas“. Litang Liangas Bostone suorganizavo atsakomąjį protestą prieš demokratiją remiančius disidentus ir pateikė Kinijos viešojo saugumo ministerijai disidentų pavardes bei nuotraukas, pranešė departamentas.

„Mes netoleruosime KLR pastangų kištis į viešąjį diskursą ir grasinti pilietiniam aktyvumui Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – sakoma generalinio prokuroro padėjėjo Matthew Olseno pareiškime. „Šis atvejis dar kartą parodo, kiek toli pasirengusi eiti KLR vyriausybė, įskaitant jos Viešojo saugumo ministeriją, imdamasi veiksmų prieš JAV žmones, kurie naudojasi savo teisėmis pasisakyti prieš KLR“, – pridūrė M. Olsenas.

Litang Liangui gresia iki 10 metų kalėjimo, jei bus pripažintas kaltas veikęs kaip užsienio vyriausybės agentas. Jam papildomai gali būti skirti dar penkeri metai, jei bus nuteistas už sąmokslą veikti kaip užsienio vyriausybės agentas.

Kinijos Sudžou miesto teismas nepateikė daugiau informacijos apie šnipinėjimo bylą, susijusią su J. Leungu, kuris yra ir nuolatinis Honkongo gyventojas, tačiau tikėtina, kad tai padidins įtampą tarp Pekino ir Vašingtono. JAV ir Kinijos santykiai jau ir taip įtempti tokiais klausimais kaip prekyba, žmogaus teisės ir Taivanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo