Sakartvelo opozicija pirmąjį skrydį iš Maskvos sutiks protesto akcijomis

Sakartvelo opozicija pirmąjį skrydį iš Maskvos sutiks protesto akcijomis. Tai pareiškė opozicinio judėjimo „Droa“ lyderė Elene Choštaria, praneša portalas „Ekho Kavkaza“.

Sakartvelo opozicija pirmąjį skrydį iš Maskvos sutiks protesto akcijomis.<br>EPA/ELTA nuotr.
Sakartvelo opozicija pirmąjį skrydį iš Maskvos sutiks protesto akcijomis.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 5:05 PM, atnaujinta May 16, 2023, 5:06 PM

Pasak aktyvistės, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ veiksmai yra kartvelų tautos nacionalinių interesų išdavystė.

„Visas civilizuotas pasaulis sako, kad aviacijos kompanijos „Azimut“ skrydžiai draudžiami, o Sakartvelo valdžia jai pasakė – sveiki, skraidykite. Šis lėktuvas negalės patogiai nusileisti pas mus. Per pirmąjį skrydį turime stoti kartu ir parodyti, ką mano Sakartvelo visuomenė“, – teigė ji.

E. Choštaria pakvietė bendraminčius gegužės 19 d. 12 val. Tbilisio laiku susirinkti sostinės Pirmosios Respublikos aikštėje, o po to kolona žygiuoti į Tbilisio tarptautinį oro uostą.

„Mes nieko neturime prieš keleivius, ne mūsų reikalas, kas ir kur skrenda, bet mes parodysime Rusijai ir visam pasauliui, kad šis lėktuvas nesutinkamas plojimais“, – pabrėžė aktyvistė.

Pasak Sakartvelo žiniasklaidos, antradienį Tbilisyje bus surengtos dvi protesto akcijos prieš oro susisiekimo su Rusija atnaujinimą. Partijos „Europinis Sakartvelas“ šalininkai renkasi prie Vyriausybės rūmų su šūkiu „Ivanišvilio režimui – bilietas į Maskvą, į vieną pusę“. Prie parlamento pastato turėtų įvykti akcija „Rusijos laivu negalėsime patekti į ES“.

Pirminiais duomenimis, oro susisiekimas tarp Rusijos ir Sakartvelo bus atnaujintas gegužės 19 d. Pirmąjį skrydį maršrutu Maskva–Tbilisis–Maskva surengs aviacijos bendrovė „Azimut“. Nuo gegužės 20 d. skrydžius maršrutu Tbilisis-Maskva-Tbilisis atnaujins aviacijos kompanija „Georgian Airways“.

Gegužės 10 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas panaikino vizų režimą Sakartvelo piliečiams ir atšaukė draudimą Rusijos aviacijos kompanijoms skraidyti į Sakartvelą.

Pastarosiomis dienomis Sakartvelas leido dviem aviacijos bendrovėms organizuoti tiesioginius skrydžius į Rusiją.

Europos Sąjunga susirūpinusi dėl to, kad Sakartvelas vis labiau tolsta nuo bendros su ES užsienio politikos

Europos Sąjunga išreiškė apgailestavimą dėl to, kad Sakartvelo užsienio ir saugumo politika vis mažiau derinama su atitinkama ES politika.

Tai antradienį Briuselyje per spaudos konferenciją pareiškė ES užsienio politikos tarnybos atstovas Peteris Stano, praneša portalas „eurointegration“.

P. Stano pažymėjo, jog ES apgailestauja dėl Sakartvelo sprendimo atnaujinti skrydžius į Rusiją ir iš jos, praėjusią savaitę Rusijai priėmus sprendimą panaikinti skrydžių draudimą.

„Dėl neteisėto Rusijos karo prieš Ukrainą ES šalys ir nemažai kitų valstybių įvedė sankcijas Rusijos aviacijos sektoriui. Mes ir mūsų partneriai neleidžiame skraidyti iš ir į Rusiją bei virš Rusijos. Pastarasis Sakartvelo valdžios sprendimas kelia nerimą, turint omenyje Sakartvelo kelią į ES ir jo įsipareigojimus derinti (savo sprendimus) su ES sprendimais užsienio politikos srityje, kaip numato Sakartvelo ir ES asociacijos sutartis“, – sakė atstovas.

P. Stano pažymėjo, kad, deja, Sakartvelo užsienio ir saugumo politikos koordinavimo su atitinkama ES politika lygis sumažėjo nuo 44 proc. pernai iki 31 proc. šiemet.

„Tai tikrai kelia mūsų susirūpinimą, tai tikrai verčia labai apgailestauti“, – pareiškė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?