Šaltiniai: Saudo Arabijos karalius pakvietė Ukrainos prezidentą į arabų šalių viršūnių susitikimą

Saudo Arabijos karalius Salmanas pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kaip garbės svečią dalyvauti šią savaitę karalystėje vyksiančiame arabų viršūnių susitikime, dpa sakė diplomatiniai šaltiniai Rijade.

​Saudo Arabijos karalius Salmanas pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kaip garbės svečią dalyvauti šią savaitę karalystėje vyksiančiame arabų viršūnių susitikime, dpa sakė diplomatiniai šaltiniai Rijade.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Saudo Arabijos karalius Salmanas pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kaip garbės svečią dalyvauti šią savaitę karalystėje vyksiančiame arabų viršūnių susitikime, dpa sakė diplomatiniai šaltiniai Rijade.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 3:05 PM

Viršūnių susitikimas penktadienį vyks Saudo Arabijos pakrantės mieste Džidoje. Šaltiniai teigė, kad tai bus galimybė Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui aptarti su V. Zelenskiu būdus, kaip užbaigti karą Ukrainoje, ir ieškoti bendro pamato, kuris leistų pradėti Maskvos ir Kyjivo derybas. Kol kas jokio patvirtinimo iš Kyjivo negauta.

Saudo Arabija ne kartą siūlėsi tarpininkauti Rusijai ir Ukrainai. Praėjusiais metais Rijadas teigė tarpininkavęs Rusijai ir Ukrainai paleidžiant 10 belaisvių iš įvairių šalių.

Karalystė ir jos Persijos įlankos kaimynės priešinasi Vakarų spaudimui ir toliau palaiko ryšius su Rusija, šiai pernai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą.

Penktadienio viršūnių susitikimas taip pat bus pirmasis, kai į Arabų lygą vėl buvo priimta Sirija, daugiau nei po dešimtmečio, kai jos narystė dėl pilietinio karo buvo sustabdyta. Į viršūnių susitikimą pakviestas Sirijos prezidentas Basharas Al Assadas.

Vakaruose derybos su Sirijos valdovu vis dar nėra svarstomos. Prieš 12 metų, reaguodamos į B. Al Assado smurtinį susidorojimą su antivyriausybiniais protestais, vėliau peraugusiais į pilietinį karą, Europos Sąjunga ir kitos šalys įvedė Sirijai plačias sankcijas.

Viršūnių susitikimas taip pat rengiamas tokiu metu, kai naftos turtinga Saudo Arabija ir jos regioninis varžovas Iranas kovo mėnesį susitarė atkurti ryšius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.