„Financial Times“: Vakarai Ukrainai suteikė laiko iki rugsėjo, tada ji bus priversta derėtis

Iki rugsėjo Kijevas turi parodyti pasauliui reikšmingus karinius laimėjimus ir įrodyti, kad iš Vakarų gauta ginkluotė nebuvo iššvaistyta veltui. Apie tai „Financial Times“ sakė keletas Europos pareigūnų anonimiškumo sąlyga.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Bachmutas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 4:44 PM, atnaujinta May 18, 2023, 4:58 PM

Pasak jų, Vakarų karinė pagalba Ukrainai greičiausiai artėja prie savo piko ir netrukus pradės mažėti dėl vidaus politinės padėties Jungtinėse Valstijose. Todėl Kijevas turi labai nedaug laiko pasiekti lemiamą pergalę prieš okupantus.

„Ukrainos sąjungininkai baiminasi, kad karinė parama kovai su Rusija artėja prie viršūnės, o aukšto rango Europos pareigūnai vis labiau nerimauja dėl [galimo] pagalbos srautų sumažėjimo kitais metais, nes Jungtinėse Valstijose prasideda nesutarimus kelianti prezidento rinkimų kampanija“, – rašoma straipsnyje.

Leidinyje pažymima, kad Jungtinės Valstijos buvo pagrindinė ginklų tiekėja Ukrainai. Pasak JAV pareigūnų, jau patvirtintos pagalbos Ukrainai užteks dar maždaug penkiems karo mėnesiams, įskaitant numatomą didelį kontrpuolimą.

Tačiau pernai patvirtintas didelis 48 mlrd. dolerių vertės JAV pagalbos Ukrainai paketas artėja prie išsekimo. Europos sąjungininkai abejoja, ar Vašingtonas galės vėl skirti tokio paties dydžio finansavimą, nes tam reikia balsavimo Kongrese, o diskusijų dėl pagalbos Ukrainai tikslingumo vis daugėja.

„Negalime amžinai išlaikyti tokio paties lygio paramos“, – leidiniui sakė vienas aukšto rango pareigūnas ir pridūrė, kad dabartinis paramos Ukrainai lygis galėtų būti išlaikytas metus ar dvejus, bet ne ilgiau.

JAV prezidentas Joe Baidenas viešai pademonstravo savo pasiryžimą remti Ukrainą tiek, kiek reikės. Tačiau JAV prasideda prezidento rinkimų varžybos, kuriose dabartiniam prezidentui iššūkį meta Donaldas Trumpas, kuris jau pareiškė nenorintis padėti Ukrainai ginklais.

„Tai, ką pasakys Donaldas Trumpas, turės didelę įtaką tam, kaip sunkiai šis klausimas bus sprendžiamas Kongrese. Nuo jo pozicijos dėl finansavimo Ukrainai labai priklausys, kas nutiks, jei mums reikės dar kartą patvirtinti pagalbą [Ukrainai]“, – sakė JAV senatorius demokratas Chrisas Murphy.

Kai kurie sąjungininkai, nuolat palaikantys ryšius su JAV dėl Ukrainos, sako, kad Vašingtonas mano, jog ateinantys penki mėnesiai yra labai svarbūs konflikto baigčiai ir paskutinė reali galimybė Kijevui pakeisti padėtį vietoje.

„Amerikai svarbu pristatyti šį karą kaip sėkmingą, taip pat ir vidaus tikslais, įrodyti, kad visi šie pagalbos paketai buvo sėkmingi Ukrainos pasiekimų požiūriu“, – laikraščiui sakė neįvardytas Europos pareigūnas.

Visam karui lūžio taškas gali būti rugsėjis, kai vyks kita JT Generalinės Asamblėjos sesija ir Didžiojo dvidešimtuko (G20) vadovų susitikimas. Jie bus proga tarptautinei bendruomenei padidinti spaudimą Kijevui ir jo partneriams, kad priverstų juos sėsti prie derybų su Maskva stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.