Kazachstanas neigia pažeidžiantis Vakarų sankcijas Rusijai

Ketvirtadienį Kazachstanas paneigė, kad pažeidžia Vakarų sankcijas, nepaisant smarkiai išaugusio prekių, kurios gali būti panaudotos karinėms reikmėms, reeksporto į Rusiją.

Kazachstanas neigia pažeidžiantis sankcijas Rusijai.<br>Photothek/Scanpix nuotr. 
Kazachstanas neigia pažeidžiantis sankcijas Rusijai.<br>Photothek/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 2:59 PM

Tai buvo paneigta po Europos ir JAV pareigūnų kaltinimų, kad ši Vidurinės Azijos šalis, kurios ekonomika didžiausia, tapo kanalu, per kurį Maskva gauna prekes apeinant sankcijas, įvestas po pernai Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą.

„Mes neleidžiame savo teritorijoje ar įmonėms išvengti sankcijų“ Rusijai, citavo Kazachstano Senato pirmininką Mauleną Ašimbajevą oficiali naujienų agentūra „Kazinform“. „Mes nepažeidžiame Vakarų sankcijų“, – sakė pareigūnas, pagal rangą antras po prezidento.

Kai kurios buvusios sovietinės valstybės, taip pat Kinija, Turkija ir Jungtiniai Arabų Emyratai, įtariamos padedančios Rusijai įsigyti prekių, kurių ji nebegali tiesiogiai importuoti dėl Vakarų sankcijų. Šių šalių įmonės importuoja prekes, o vėliau jas reeksportuoja į Rusiją. Netgi iš tokių gaminių kaip šaldytuvai, kompiuterių spausdintuvai ir skaičiuotuvai gali būti išimtos mikroschemos ir panaudotos ginkluose.

Anksčiau šią savaitę Europos plėtros ir rekonstrukcijos banko (EPRB) vyriausioji ekonomistė Beata Javorcik sakė, jog regioninės plėtros bankas pastebėjo, kad Vakarų Europos eksportas į Rusiją persikėlė į buvusias sovietines valstybes.

„Vakarų Europos eksportas į Rusiją (...) sumažėjo maždaug 60 proc., ir staiga matome, kad eksportas iš Vakarų Europos į Vidurinę Aziją ir Kaukazą didėja, o šios šalys daugiau parduoda Rusijos rinkoje“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. „Ypač ryškus padidėjimas tų prekių, kurioms visiškai arba iš dalies taikomos sankcijos“, – pridūrė ji.

Kazachstanas, artimas Rusijos sąjungininkas ekonomikos ir karinėje srityje, su Rusija turintis bendrą 7 500 kilometrų sieną, teigia, kad balandžio mėnesį įdiegė internetinę prekių sekimo sistemą.

Vakarų valstybės, svarstydamos toliau griežtinti sankcijas Rusijai, taip pat susiduria su problema, kaip išvengti antrinio poveikio tokioms valstybėms kaip Kazachstanas, kad nepastūmėtų jų labiau suartėti su Maskva.

Mėnesio pradžioje Europos Komisija patvirtino 11-ąjį sankcijų Rusijai paketą ir siekdama neleisti, kad sankcijos būtų apeinamos, į jį pirmą kartą įtraukė Armėnijos, Kinijos, Irano, Sirijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Uzbekistano įmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.