Kolumbijoje kilo sumaištis: neigia pareiškimą, kad po lėktuvo katastrofos džiunglėse rasti išgyvenę vaikai

Kilus sumaiščiai dėl to, ar po lėktuvo katastrofos Kolumbijoje buvo rasti gyvi keturi vaikai iš čiabuvių bendruomenės, šalies prezidento teiginius, kad mažamečiai buvo išgelbėti, paneigė kariniai šaltiniai.

Amazonės provincija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Amazonės provincija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 9:36 AM, atnaujinta May 18, 2023, 11:03 AM

Kolumbijos prezidentas Gustavo Petro teigė, kad vaikai dingę daugiau kaip dvi savaites po to, kai lėktuvas, kuriuo jie skrido, sudužo tankiose Kolumbijos Kaqueta provincijos džiunglėse.

Lėktuvas „Cessna 206“ skraidino septynis žmones, skridusius tarp Ararakuaros (Amazonės provincija) ir San Chose del Gvavjarės, kai gegužės 1 d. anksti ryte dėl variklio gedimo buvo paskelbtas pavojaus signalas.

„Po įtemptų mūsų kariškių paieškų radome gyvus keturis vaikus, dingusius po lėktuvo katastrofos Guaviare. Džiaugsmas šaliai“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje teigė G. Petro.

Tačiau vietos žiniasklaida pranešė, kad gynybos šaltiniai neturėjo patvirtinimo, jog vaikai buvo rasti.

Vaikų, kurie skrido gegužės 1 d. sudužusiu „Cessna 206“ lėktuvu, ieškojo daugiau kaip 100 karių su šunimis. Trys suaugusieji, tarp jų – keturių vaikų motina, per katastrofą žuvo. Pirmadienį ir antradienį kareiviai rado jų kūnus, tačiau gelbėtojai spėja, kad 13, 9 ir 4 metų vaikai su 11 mėnesių kūdikių po nelaimės klaidžiojo džiunglėse pietiniame Kaketos departamente.

Kariuomenės duomenimis, trečiadienio rytą paieška buvo suintensyvinta, kai gelbėtojai aptiko „improvizuotą pastogę iš lazdų ir šakų“ – tai rodė, kad bent viena auka liko gyva. ​Nuotraukose iš džiunglių, kurias paskelbė ginkluotosios pajėgos, buvo matyti ant žemės besimėtančios žirklės ir plaukų juosta. Prieš tai aptiktas buteliukas ir pusiau suvalgytas vaisius.

Paieškų operacija pavadinimu „Viltis“ sunkino milžiniški medžiai, laukiniai gyvūnai ir smarkūs lietūs. Buvo pasitelkti trys sraigtasparniai – vienas jų per garsiakalbį skelbė vaikų močiutės Huitoto tautos kalba įrašytą žinutę, kurioje vaikai raginami likti vietoje, nes jų ieškoma.

​Huitoto čiabuviai, kurie neva rado vaikus, garsėja tuo, kad gyvena harmonijoje su džiunglėmis bei savo gebėjimais medžioti, žvejoti ir rinkti laukinius vaisius. Tai galėjo padėti vaikams daugiau kaip dvi savaites išgyventi vieniems.

Dėl išnaudojimo, ligų ir asimiliacijos Huitoto populiacija per daugelį dešimtmečių sumažėjo. Regione yra nedaug kelių, keliavimas upėmis yra sudėtingas, todėl dažnai kaip transporto priemonė naudojami lėktuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.