J. Bidenas pakvietė Japonijos ir Pietų Korėjus lyderius į trišalį susitikimą JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pakvietė Japonijos ir Pietų Korėjos vadovus į oficialias trišales derybas Vašingtone, pranešė aukštas JAV administracijos pareigūnas.

JAV prezidentas J. Bidenas, Japonijos premjeras F. Kishida ir Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas J. Bidenas, Japonijos premjeras F. Kishida ir Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2023, 9:25 AM

Lyderiai trumpam susitiko G7 viršūnių susitikimo Hirošimoje, į kurį šeimininkė Japonija pakvietė Pietų Korėją, metu. Teigiama, kad kaimyninių šalių santykiai po truputį šyla.

Pasak JAV pareigūno, kol kas daugiau informacijos nėra, o apie susitikimo datą bus pranešta „netrukus“.

Tokijas ir Seulas, abu itin svarbūs JAV sąjungininkai, daugybę metų nesutaria dėl klausimų, susijusių su brutalaus Japonijos kolonijinio valdymo 1910–1945 m. laikotarpiu Korėjoje. Tarp nesutarimo temų – sekso vergija ir priverstinis darbas.

Tačiau Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas ir Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida deda aktyvias pastangas atkurti pašlijusius ryšius nuo tada, kai Seulas, be Tokijo dalyvavimo, paskelbė planą išmokėti kompensacijas asmenims, nukentėjusiems nuo karo laikų priverstinio darbo.

Pasak Baltųjų rūmų pranešimo, J. Bidenas gyrė abiejų lyderių „drąsų darbą gerinant dvišalius ryšius“.

Trumpame susitikime trijų šalių vadovai taip pat aptarė „naujus koordinavimo“ planus dėl Šiaurės Korėjos „neteisėtų grasinimų branduoliniais ginklais ir raketomis“.

Sekmadienį Pietų Korėjos prezidentas ir Japonijos premjeras nuvyko prie memorialo, skirto korėjiečiams, žuvusiems per Hirošimos atominį bombardavimą. Tai buvo pirmas kartas, kai abiejų šalių vadovai kartu aplankė istorinį memorialą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.