Iš A. Lukašenkos lūpų – pažadas dėl branduolinių ginklų: tereikia prisijungti prie „sąjunginės valstybės“

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Rusija suteiks branduolinių ginklų bet kuriai valstybei, kuri prisijungs prie Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės, pranešė Rusijos valstybės kontroliuojama žiniasklaida, o pranešimą pacitavo „Kyiv Independent“.

 A. Lukašenka.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 10:47 AM, atnaujinta May 29, 2023, 11:30 AM

„Tai labai paprasta. Reikia įstoti į Baltarusijos ir Rusijos sąjungą, ir viskas – visiems bus branduolinių ginklų“, – teigė jis.

Rusija ir Baltarusija formaliai priklauso vadinamajai „sąjunginei valstybei“, t. y. jos yra sudariusios susitarimą, kuriuo siekiama gilinti abiejų šalių politinę ir ekonominę integraciją.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir jo kolega iš Baltarusijos Viktoras Chreninas gegužės 25 dieną Minske pasirašė dokumentus dėl Rusijos nestrateginių branduolinių ginklų dislokavimo Baltarusijos teritorijoje. Putinas pirmą kartą pagrasino tai padaryti kovo 25 dieną.

S. Šoigu sakė, kad taktinių branduolinių ginklų kontrolė ir sprendimai dėl jų naudojimo lieka Kremliui, pridurdamas, kad ateityje Rusija gali imtis „papildomų priemonių“, kad „užtikrintų sąjunginės valstybės (Rusijos ir Baltarusijos) saugumą ir reaguotų į karinę-politinę padėtį“.

Gegužės 25 dieną A. Lukašenka teigė, kad jau pradėtas kai kurių Rusijos taktinių branduolinių ginklų perdavimas Baltarusijai.

NATO, ES ir JAV pasmerkė sprendimą perduoti branduolinius ginklus Baltarusijai.

NATO šį žingsnį pavadino „pavojingu ir neatsakingu“, o ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad tai yra „žingsnis, kuris lems tolesnę itin pavojingą eskalaciją“.

„Į bet kokį bandymą toliau eskaluoti padėtį bus reaguojama griežtai ir koordinuotai“, – pridūrė J. Borrellis.

Tačiau Baltieji rūmai gegužės praėjusią savaitę pažymėjo, kad po Rusijos ir Baltarusijos branduolinio susitarimo nepakeitė savo branduolinės grėsmės vertinimo, nes nepastebėjo „jokių požymių, kad Rusija ruošiasi panaudoti branduolinį ginklą Baltarusijoje“.

Karo studijų institutas (ISW) taip pat teigė, kad šis žingsnis yra ilgalaikių pastangų įtvirtinti faktinę Rusijos karinę kontrolę Baltarusijoje dalis. Amerikos analitinis centras teigė manantis, kad išlieka „visiškai mažai tikėtina“, jog V. Putinas Baltarusijoje dislokuotus branduolinius ginklus panaudos Ukrainoje ar kur nors kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.