G. Kasparovas: Kinija žaidžia savo žaidimą Rusijos agresijos Ukrainoje atžvilgiu

Kinija jau suprato, kad Rusija karo nelaimės, todėl žaidžia savo žaidimą Rusijos agresijos Ukrainoje atžvilgiu, interviu „Ukrinform“ sakė Rusijos opozicijos politikas Garis Kasparovas.

Garis Kasparovas.<br>M.Kulbio nuotr.
Garis Kasparovas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 6:34 PM

Jis pabrėžė, kad Kinija nuo seno turi teritorinių pretenzijų Rusijai, todėl Pekinui atsirado „kur kas įdomesnių perspektyvų“ kalbant apie Rusijos pralaimėjimą Ukrainoje.

„Mano nuomone, Kinija žaidžia savo žaidimą, atsižvelgdama į istorinę perspektyvą. Žinoma, pradiniame karo etape Kinija buvo suinteresuota (prezidento Vladimiro) Putino pergale, nes ji būtų atvėrusi kelią į Taivaną, tai būtų buvęs Vakarų pralaimėjimas ir totalitarizmo bei tironijos jėgų sėkmė. Tačiau Kinija pragmatiška, manau, Xi Jinpingas jau suprato, kad Rusija karo nelaimės, o bet koks kitoks rezultatas atveria kitas galimybes Xi Jinpingui“, – sakė G. Kasparovas.

Buvusio pasaulio šachmatų čempiono teigimu, dabar Kinija suinteresuota, kad karas tęstųsi, nes tai silpnina ir Rusiją, ir Vakarus.

Pasak jo, Kinija yra vienintelė šalis, pagal XVII ir XIX amžiaus sutartis turinti teritorinių pretenzijų Rusijai.

„Kinijos istoriografija visada tvirtino, kad Rusijos imperija atėmė iš kinų 1,5 milijono kvadratinių kilometrų teritorijos, prilygstančios pustrečios Ukrainos plotui, nuo Vladivostoko iki Baikalo ežero. Kitaip, nei V. Putino fantazijos apie Ukrainą, tai tikri žemėlapiai, sutartys, pasirašytos Kinijos ir Rusijos imperijos 1689 m. (Nerčinsko sutartis) ir vėliau 1860 m. (Pekino sutartis)“, – pabrėžė G. Kasparovas.

Jis pridūrė, kad, Xi Jinpingo požiūriu, galbūt Rusijos žlugimas užsitęsusiame kare „atvertų kur kas įdomesnes perspektyvas nei karas dėl Taivano“.

Apie kitų Rusijai draugiškų šalių, tokių kaip Vengrija ir Brazilija, taikos pastangas G. Kasparovas sakė, kad pirmuoju atveju kalba eina apie korupciją, o antruoju – antiamerikietiškumą, plačiai paplitusį vadinamuosiuose pasaulio Pietuose.

Anksčiau pranešta, kad balandžio 26 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas telefonu aptarė savo pozicijas dėl galimybių sustabdyti Rusijos karą Ukrainoje. Po šio pokalbio Kinijos specialusis įgaliotinis Eurazijos reikalams ambasadorius Li Hui keliavo į Kyjivą, Maskvą ir svarbiausias Europos sostines ieškoti taikaus sprendimo, kaip užbaigti Rusijos agresijos karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.