ES įvedė sankcijas už bandymus destabilizuoti padėtį Moldovoje

ES šalys įvedė sankcijas septyniems Moldovos ar Rusijos pilietybę turintiems politikams ir verslininkams. Įšaldomas jų turtas, jiems draudžiama įvažiuoti į ES, antradienio vakarą pranešė ES Taryba.

Kišiniovas, Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kišiniovas, Moldova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstracijos Moldovoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstracijos Moldovoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 8:37 AM

Pranešime teigiama, kad sankcionuojami asmenys Rusijos nurodymu mėgino destabilizuoti padėtį Moldovoje, pavyzdžiui, planuodami smurtines demonstracijas ar neleistinai išveždami kapitalą. Kai kurie jų taip pat kaltinami remiantys Rusijos karą Ukrainoje, pavyzdžiui, bendradarbiaujant su rusų okupacinėmis institucijomis.

„Moldovos Respublika yra viena šalių, kurias labiausiai paveikė Rusijos invazijos į Ukrainą padariniai. Yra rimtų, suaktyvėjusių ir besitęsiančių mėginimų destabilizuoti šalį“, – sakė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis.

Todėl sankcijos esą yra svarbus politinis ES paramos Moldovai signalas. ES šalys prieš beveik mėnesį Moldovos prašymu sukūrė teisinį pagrindą tokioms sankcijoms.

Praėjusiais mėnesiais vis būta įtampos tarp Maskvos ir Kišiniovo. Rusija laiko Moldovą „artimuoju užsieniu“ ir todėl natūralia savo įtakos sferos dalimi. Tarptautiniai stebėtojai kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną siekiant destabilizuoti padėtį ES šalyje kandidatėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.