Ispanijos katalikų bažnyčia sako nustačiusi, kad 728 jos nariai yra prieš nepilnamečius panaudoję seksualinę prievartą

Ispanijos katalikų bažnyčia atskleidė nustačiusi, kad 728 jos nariai yra panaudoję seksualinę prievartą prieš mažiausiai 927 nepilnamečius.

Ispanijos katalikų bažnyčia atskleidė nustačiusi, kad 728 jos nariai yra panaudoję seksualinę prievartą prieš mažiausiai 927 nepilnamečius.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ispanijos katalikų bažnyčia atskleidė nustačiusi, kad 728 jos nariai yra panaudoję seksualinę prievartą prieš mažiausiai 927 nepilnamečius.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 4:43 PM

Kaip teigiama, nusikaltimai įvyko nuo 1945 m. iki 2022 m. bažnytinėse institucijose.

„Šiandien ne laikas taikstytis. Manome, kad šios Bažnyčios nariai yra nuskriaudę kitus Bažnyčios ar visuomenės narius“, – pristatydamas Bažnyčios parengtą ataskaitą pareiškė Ispanijos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Césaras García Magánas.

Nepaisant to, ataskaitoje pažymima, kad šie skaičiai nėra galutiniai, kadangi Bažnyčios įsteigti centrai nukentėjusiesiems tęsia darbą.

„Juntame skausmą ir gėdą. Šiandien aiškiai kalbame apie kelią, kurį dar turime nueiti, kad Ispanijos katalikų bažnyčios nebekamuotų seksualinės prievartos problema“, – nurodė C. García Magánas.

Ispanų laikraštis „El País“ skelbė, kad naujausia statistika apima tik tuos duomenis, kuriuos Bažnyčia surinko nuo minėtų centrų nukentėjusiesiems įsteigimo 2019 m. Leidinys pažymi, kad vyskupai vis dar nutyli, kiek atvejų iki tol jau buvo žinoma Bažnyčiai. „El País“ nuo 2018 m. siūlo galimybę seksualinę prievartą katalikų bažnyčioje patyrusiems žmonėms internete pranešti apie savo patirtį – nuo tada tokia galimybe pasinaudojo 1 957 asmenys.

Bažnyčios ataskaitoje tvirtinama, kad 99 proc. atvejų seksualinę prievartą panaudojo vyrai, o 82,62 proc. atvejų prievartą patyrė būtent šios lyties atstovai. Skaičiuojama, kad iš 728 seksualinę prievartą panaudojusių asmenų 378 buvo dvasininkai. Tuo metu likusieji buvo kitokių religinių bendruomenių nariai. Anot duomenų, tik maždaug trečdalis jų vis dar yra gyvi.

Apie 80 proc. šių nusikaltimų buvo įvykdyta iki 2000-ųjų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.