A. Blinkenas vyksta į Saudo Arabiją atkurti įtemptų santykių

JAV valstybės sekretorius Antony'is Blinkenas antradienį vyksta į Saudo Arabiją atkurti įtemptų dvišalių santykių su ilgamete sąjungininke, pastarajai šaliai stiprinant ryšius su Amerikos varžovais.

A. Blinkenas vyksta į Saudo Arabiją atkurti įtemptų santykių.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas vyksta į Saudo Arabiją atkurti įtemptų santykių.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 2:18 PM

Per trijų dienų trukmės A. Blinkeno viešnagę dėmesys taip pat bus skiriamas pastangoms nutraukti konfliktus Sudane ir Jemene, bendrą kovą su grupuote „Islamo Valstybė“ (IS) ir arabų pasaulio ryšius su Izraeliu. JAV valstybės sekretoriaus vizitas vyks tuo metu, kai Artimuosiuose Rytuose stebima sparti Aljansų kaita, kurios centre yra kovą sudarytas susitarimas, pasiektas tarpininkaujant Kinijai – pagal jį buvo susiderėta dėl regiono sunkiasvorių Saudo Arabijos ir Irano suartėjimo.

Regione būta dar vieno svarbaus pasikeitimo, praėjusį mėnesį priėmus sprendimą grąžinti Siriją į Arabų lygą.

„Esama daugybės darbų, kuriuos stengiamės nudirbti“, – prieš A. Blinkeno kelionę pareiškė JAV valstybės departamento pareigūnas Danielis Benaimas, besirūpinantis Arabijos pusiasalio reikalais. Jis pabrėžė darbą, kurį abi valstybės gali nudirbti drauge.

A. Blinkenas vakare turėtų nusileisti Raudonosios jūros Džedos mieste ir čia susitikti su Saudo Arabijos de facto vadovu kronprincu Mohammedu bin Salmanu. Trečiadienį A. Blinkenas vyks į Rijadą, kur numatytas jo dalyvavimas Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos posėdyje.

Tai bus pirmasis JAV valstybės sekretoriaus vizitas nuo tada, kai Saudo Arabija atkūrė diplomatinius santykius su Iranu, kurį Vakarai laiko parijų valstybe dėl jos branduolinės veiklos ir dalyvavimo regioniniuose konfliktuose. JAV yra išreiškusios atsargią paramą Kinijoje sudarytam šių šalių suartėjimo susitarimui.

JAV ir Saudo Arabijos santykiai pašlijo 2018 m., kai Saudo Arabijos agentai nužudė žurnalistą Jamalą Khashoggį. Vašingtonas taip pat susierzino, kai Saudo Arabija, kuri yra didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja, atsisakė padėti suvaldyti energijos kainų augimą, kurį pernai pakurstė Rusijos visapusiška invazija į Ukrainą.

Nepaisant visko, JAV ir Saudo Arabija palaiko strateginius ryšius, kurie ypač glaudūs gynybos srityje. Abiejų šalių diplomatai plėtoja bendradarbiavimą siekdami paliaubų neramumų krečiamame Sudane, negana to, JAV ir Saudo Arabija tęsia kovą su IS ir mėgina nutraukti konfliktą Jemene.

JAV taip pat viliasi, kad Saudo Arabija galiausiai sutiks normalizuoti savo santykius su Izraeliu, kuris jau yra žengęs panašius žingsnius ryšiuose su kitomis arabų šalimis. Savo kelionės į Saudo Arabiją išvakarėse A. Blinkenas pakartojo, kad „JAV turi realių nacionalinio saugumo interesų skatinti normalizaciją tarp Izraelio ir Saudo Arabijos“.

Tačiau Saudo Arabija savo ruožtu pabrėžia, kad Izraelis iš pradžių turi pripažinti nepriklausomą Palestinos valstybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.