JAV ir Kinijos diplomatai Pekine surengė pokalbius

JAV ir Kinijos diplomatai Pekine surengė atvirus ir konstruktyvius pokalbius apie galimybę pagerinti dvišalius santykius ir įveikti tarpusavio nesutarimus, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

​JAV ir Kinijos diplomatai Pekine surengė atvirus ir konstruktyvius pokalbius apie galimybę pagerinti dvišalius santykius ir įveikti tarpusavio nesutarimus, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​JAV ir Kinijos diplomatai Pekine surengė atvirus ir konstruktyvius pokalbius apie galimybę pagerinti dvišalius santykius ir įveikti tarpusavio nesutarimus, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 12:14 PM

Kaip teigiama, šią savaitę Pekine viešėjo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono reikalams Danielis Kritenbrinkas. Tai – reta aukšto rango JAV diplomato viešnagė Kinijoje, Vašingtonui siekiant numalšinti dvišalę įtampą. D. Kritenbrinkas pirmadienį Pekine kalbėjosi su aukštais Kinijos pareigūnais, įskaitant užsienio reikalų viceministrą Ma Zhaoxu.

„Abi pusės surengė atviras, konsruktyvias ir efektyvias diskusijas apie galimybę pagerinti Kinijos ir JAV santykius“, – tvirtino ministerija.

JAV savo ruožtu nurodė, kad D. Kritenbrinko pokalbiai su Ma Zhaoxu ir diplomatu Yangu Tao buvo „atviri ir produkyvūs“.

Kinija teigė, kad abi pusės pasikalbėjo apie galimybę „tinkamai įveikti nesutarimus, laikantis susitarimo, kurį pernai lapkritį per susitikimą Balyje pasiekė abiejų šalių vadovai“. „Abi pusės susitarė tęsti bendravimą“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Pasak JAV valstybės departamento, šis susitikimas yra „pastangų palaikyti atvirą bendravimą ir tęsti pastarąją aukšto lygio dvišalę diplomatiją“ dalis. „Abi pusės apsikeitė nuomonėmis apie dvišalius santykius, su (Taivano) sąsiauriu susijusius klausimus, bendravimo kanalus ir kitas temas“, – sakė departamentas. Nepaisant to, pranešime akcentuojama, kad JAV pareigūnai esą pabrėžė, jog Vašingtonas „gins JAV interesus ir vertybes“.

Pekinas taip pat tvirtino, kad kinų diplomatai „paaiškino (Kinijos) oficialią poziciją dėl svarbių principinių klausimų, kaip Taivanas“. Kinija laiko šią salą savo teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Šis susitikimas įvyko tarp JAV ir Kinijos tvyrant įtampai. Pirmadienį JAV perspėjo, kad Kinijos karinis agresyvumas, kuris jau vos nelėmė susidūrimo su JAV pajėgomis, netrukus gali pareikalauti aukų.

Praėjusią savaitę Vašingtonas pranešė, kad Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas Williamas Burnsas gegužę su neskelbtu vizitu lankėsi Kinijoje, vildamasis sustiprinti bendravimą su Pekinu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.