Dešimtys tūkstančių moterų Šveicarijoje išėjo į gatves, reikalaudamos lygybės

Dešimtys tūkstančių moterų trečiadienį Šveicarijoje dalyvavo feministiniame streike, kurio moto buvo „Pagarba, laikas, pinigai“. Šveicarijos profesinių sąjungų konfederacijos (SGB) duomenimis, visoje šalyje į gatves išėjo per 300 tūkst. moterų. Jos pirmiausiai reikalavo vienodo atlyginimo už vienodą darbą, tačiau kartu protestavo prieš diskriminaciją, priekabiavimą ir seksualinį smurtą.

Dešimtys tūkstančių moterų Šveicarijoje išėjo į gatves, reikalaudamos lygybės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dešimtys tūkstančių moterų Šveicarijoje išėjo į gatves, reikalaudamos lygybės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 11:44 AM

Ciuriche apie 300 protestuotojų blokavo tramvajaus liniją. Lozanoje violetine spalva nušvito katedra. Lozanoje, Ženevoje ir Berne demonstracijose dalyvavo dešimtys tūkstančių visų amžiaus grupių moterų, daugelis jų vilkėjo rožinės ir violetinės spalvos rūbus. Į gatves moterys išėjo ir mažesniuose miesteliuose.

Pirmasis moterų streikas Šveicarijoje vyko 1991 m. Pusė milijono moterų tada nutraukė darbą ir prisijungė prie protestų. Dešimt metų prieš tai Šveicarijos konstitucijoje buvo įtvirtinta lyčių lygybė. Ir tik 2019 m. įvyko antrasis mėginimas surengti protesto dieną.

Moterų teisių pripažinimas Šveicarijoje buvo ilgas procesas. 1971 m. ji viena iš paskutiniųjų Europos šalių suteikė moterims teisę balsuoti. Tačiau per pastaruosius tris dešimtmečius moterų teisių aktyvistėms pavyko pasiekti kai kurios pažangos.

2002 m. buvo legalizuoti abortai, 2005 m. įvestos 14 savaičių apmokamos motinystės atostogos. Nuo 2021-ųjų galima pasiimti dviejų savaičių tėvystės atostogas. Tačiau ribotos galimybės naudotis brangiais vaikų priežiūros centrais yra pagrindinė kliūtis moterų integracijai į darbo rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.