Prancūzija atskleidė plataus masto Rusijos dezinformacijos kampaniją Europoje

Prancūzija atskleidė plataus masto Rusijos dezinformacijos kampaniją, kuria siekiama pakenkti Vakarų paramai Ukrainai, paskelbė šalies agentūra, atsakinga už užsienio kišimąsi internete.

Prancūzija atskleidė plataus masto Rusijos dezinformacijos kampaniją Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Prancūzija atskleidė plataus masto Rusijos dezinformacijos kampaniją Europoje.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 12:31 PM

„Rusijos ambasadų ir kultūros centrų, kurie aktyviai dalyvavo stiprinant šią kampaniją, be kita ko, per savo institucijų paskyras socialiniuose tinkluose, dalyvavimas yra dar viena hibridinės strategijos, kurią Rusija įgyvendina siekdama pakenkti demokratinių debatų sąlygoms, iliustracija“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna.

Agentūros „Viginum“ pranešime teigiama, kad kampaniją sudarė prorusiško turinio skleidimas; apsimetinėjimas tokiomis žiniasklaidos priemonėmis kaip „Le Monde“, „Le Figaro“ ir „Le Parisien“, taip pat vyriausybinėmis interneto svetainėmis, įskaitant Prancūzijos Europos ir užsienio reikalų ministeriją; frankofoniškų naujienų interneto svetainių, kuriose būtų pateikiami poliarizuojantys požiūriai, kūrimas; suklastotų paskyrų koordinavimas, siekiant skleisti sukurtą turinį.

Dezinformacijos kampanija buvo pavadinta „Patikimos naujausios žinios“ pagal prorusiškos interneto svetainės pavadinimą. Tai antroji vadinamosios „antrininkės“ operacijos, kurią pernai atskleidė nevyriausybinės organizacijos „EU DisinfoLab“ ir „Meta“, banga, pranešė naujienų agentūra AFP, pridurdama, kad taikiniu taip pat tapo Vokietijos žiniasklaida, pavyzdžiui, FAZ, „Der Spiegel“ ir „Bild“ naujienų portalai.

Nepaisant to, kad Kremliaus remiamos televizijos RT ir „Sputnik“ buvo uždarytos, Rusijos dezinformacija vis dar plinta ES šalyse. Anksčiau šį mėnesį Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova sakė „Politico“, kad Rusijos naratyvai jos šalyje randa derlingą dirvą.

Pagrindiniai dezinformacijos kampanijos stumiami naratyvai yra sankcijų Rusijai neveiksmingumas; tariama Vakarų valstybių rusofobija; tariamas nacistinės ideologijos vyravimas tarp Ukrainos pareigūnų; neigiamas Ukrainos pabėgėlių priėmimo poveikis Europos šalims.

2021 m. Prancūzija įsteigė agentūrą – „Viginum“ – skirtą pastebėti manipuliacijas informacija, ateinančia iš išorės, kuri yra pavaldi Generaliniam gynybos ir saugumo sekretoriatui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.