Tūkstančiai žmonių Lenkijoje protestavo prieš griežtus abortų įstatymus

Tūkstančiai žmonių trečiadienį Lenkijos sostinėje Varšuvoje išėjo į gatves, protestuodami prieš kone visišką abortų draudimą šalyje, su kuriuo jie sieja 33-erių nėščiosios mirtį. Moterų teisių organizacijos surengė mitingus daugiau kaip 50 Lenkijos miestų ir kaimų – per juos demonstrantai skandavo „gėda“ ir laikė rankose mirusios Dorotos Lalik nuotraukas.

Tūkstančiai žmonių Lenkijoje protestavo prieš griežtus abortų įstatymus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tūkstančiai žmonių Lenkijoje protestavo prieš griežtus abortų įstatymus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 9:15 AM

Moteris gegužės 24 d. mirė Pietų Lenkijos Naujojo Targo mieste – praėjus trims dienoms po to, kai jai nutekėjo vaisiaus vandenys. Jos šeimos duomenimis, nėščioji mirė nuo sepsio, kurį sukėlė jos 20 savaičių vaisiaus mirtis įsčiose.

Lenkijoje galiojantis įstatymas leidžia nutraukti nėštumą, jei kyla grėsmė nėščiosios gyvybei. Tačiau, anot kritikų, taisyklės tokios griežtos, kad medikai bijojo atlikti abortą.

D. Lalik šeima kaltina ligoninę nei laiku atlikus būtinus tyrimus, nei informavus juos, kad moters gyvybei gresia pavojus. „Niekas neužsiminė, kad galima sukelti abortą ir išgelbėti Dorotą, nes šansai kūdikiui išgyventi buvo maži“, – laikraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė D. Lalik vyras Marcinas.

Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl moters mirties. Tyrimas vyksta ir dėl dar dviejų panašių nėščiųjų mirties atvejų ligoninėje.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, atsakydamas į klausimą dėl griežto abortų įstatymo padarinių, įspėjo „nepolitizuoti“ D. Lalik atvejo. Trečiadienį Varšuvoje tarp protestuotojų buvusi parlamentarė Katarzyna Kotula iš kairiųjų liberalų partijos „Pavasaris“ (Wiosna) sakė: „Viskas yra politiška, jei Lenkijoje esi moteris“. „Dėl politinių sprendimų Lenkijos ligoninėse miršta moterys – o kitos bijo pastoti“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.