Pekine įvyko Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir JAV valstybės sekretoriaus A. Blinkeno susitikimas

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį priėmė Antony Blinkeną, jiedu susitiko derybų Pekine užbaigiant dviejų dienų JAV valstybės sekretoriaus vizitą Kinijoje, surengtą tarp dviejų šalių tvyrant didžiulei įtampai.

A. Blinkenas susitiko su Xi Jinpingu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas susitiko su Xi Jinpingu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkeno vizitas Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkeno vizitas Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Blinkenas pakvietė užsienio reikalų ministrą Qin Gangą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas pakvietė užsienio reikalų ministrą Qin Gangą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 8:38 AM, atnaujinta Jun 19, 2023, 1:28 PM

Po susitikimo, patvirtinto tik paskutinę akimirką JAV valstybės sekretoriui baigiant vizitą Kinijoje, Xi Jinpingas derybas apibūdino kaip „labai geras“ ir sakė, kad „abi šalys taip pat padarė pažangą ir pasiekė susitarimą kai kuriais konkrečiais klausimais“.

„Valstybių tarpusavio sąveika visada turėtų būti grindžiama abipuse pagarba ir nuoširdumu“, – sakė Xi Jinpingas ir pridūrė, kad tikisi, jog A. Blinkeno vizitas padės „stabilizuoti Kinijos ir JAV santykius“.

Xi Jinpingas, per dešimtmečius galingiausias Kinijos lyderis, susitiko su A. Blinkenu maždaug 16.30 val. vietos laiku (11.30 val. Lietuvos laiku), pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida. Prieš tai A. Blinkenas per dvi dienas daugiau nei 10 valandų kalbėjosi su kitais aukščiausiais Kinijos pareigūnais.

„Turime pakeisti žemyn judančią Kinijos ir JAV santykių spiralę, siekti grįžimo į sveiką ir stabilų kelią bei dirbti kartu, kad rastume teisingą kelią į Kinijos ir JAV sugyvenimą“, – per susitikimą A. Blinkenui sakė aukščiausiasis Kinijos užsienio politikos pareigūnas Wang Yi.

Pastaraisiais metais įtampa tarp Kinijos ir JAV išaugo dėl daugybės klausimų, įskaitant prekybą, technologijas ir Taivaną. JAV prezidentas Joe Bidenas, kaip ir jo pirmtakas Donaldas Trumpas, pavadino Pekiną rimčiausia grėsme ilgalaikiam JAV pirmavimui pasaulyje.

Dabar tikimasi naujo viršūnių susitikimo. Xi Jinpingas ir J. Bidenas buvo susitikę lapkritį Balyje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikimo kuluaruose ir paskatino atsargią viltį dėl santykių atšilimo.

J. Bidenas pratęsė griežtą D. Trumpo politiką Kinijos atžvilgiu ir kai kuriose srityse nuėjo dar toliau, uždraudęs eksportuoti stiprėjančiai galybei puslaidininkius. Tačiau drauge J. Bidenas pareiškė viltį ribotai bendradarbiauti tokiose srityse kaip klimatas ir surengti naują asmeninį susitikimą su Xi Jinpingu.

Tokios galimybės tikimasi rugsėjį, kai J. Bidenas ir Xi Jinpingas bus laukiami Naujajame Delyje kitame G20 viršūnių susitikime. Xi Jinpingas taip pat pakviestas į San Franciską lapkričio mėnesį, kai JAV vadovaus kasmetiniam Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo forumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.