Suomijos centrinio banko vadovas O. Rehnas kandidatuoja į prezidentus

Buvęs Europos Komisijos narys, atsakingas už ES pinigų politiką, Olli Rehnas, šiuo metu vadovaujantis Suomijos centriniam bankui, trečiadienį paskelbė kandidatuojantis į šalies prezidento postą.

Olli Rehnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Olli Rehnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 7:20 PM

Prezidento rinkimai vyks 2024 metų sausio 28 dieną, tačiau tam, kad būtų oficialiai nominuotas, 61 metų O. Rehnas pirmiausia turi surinkti 20 tūkst. rinkimų teisę turinčių rinkėjų parašų vadinamojoje rinkėjų asociacijoje.

Rinkimų laimėtojas pakeis dabartinį prezidentą Sauli Niinistö, nes jis po dviejų kadencijų negali vėl kandidatuoti. Jei nė vienas kandidatas nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, vasario 11 dieną vyks antrasis rinkimų turas.

Iki šiol apie savo kandidatūras paskelbė buvęs užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto iš Žaliųjų partijos ir mažesnės partijos kandidatas verslininkas Harry Harkimo.

Transliuotojo „Yle“ skelbiamose apklausose pirmauja P. Haavisto, o antroje vietoje yra O. Rehnas.

O. Rehnas nuo 2018 metų liepos mėnesio vadovauja centriniam bankui, o tai reiškia, kad jis taip pat yra Europos Centrinio Banko (ECB) valdančiosios tarybos narys.

2004–2010 metais jis buvo už ES plėtrą atsakingas EK narys, o 2010–2014 metais, t. y. euro ir finansų krizės metu, – už ekonomiką ir pinigų reikalus atsakingas EK narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?