Maskvoje rastas negyvas sovietinės termobranduolinės bombos kūrėjas

Rusijos branduolinės fizikos ekspertas Grigorijus Klinišovas, vienas iš pirmosios sovietinės dviejų pakopų termobranduolinės bombos kūrėjų, rastas negyvas Maskvoje, praneša Rusijos valstybinės naujienų agentūros. Teigiama, kad vyras nusižudė.

Rusas vienas iš Rusijos termobranduolinės bombos RDS-37, pirmą kartą išbandytos 1955 m., kūrėjų.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusas vienas iš Rusijos termobranduolinės bombos RDS-37, pirmą kartą išbandytos 1955 m., kūrėjų.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-22 12:19, atnaujinta 2023-06-22 12:35

Pranešama, kad 90-ies metų sulaukęs Klinišovas mirė birželio 17 d. Trečiadienį Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad šalia jo kūno gyvenamajame name Maskvos centre buvo rastas atsisveikinimo raštelis.

Rusas vienas iš termobranduolinės bombos RDS-37 kūrėjų. Bomba pirmą kartą išbandyta 1955 m.

Iš Rusijos bombonešio bandymų poligone numesta RDS-37 bomba buvo tokia galinga, kad smūgio bangos išdaužė langus 240 km spinduliu nuo sprogimo epicentro, rašo rusų kalba leidžiamas naujienų portalas „Mediazona“.

G. Klinišovas taip pat padėjo sukurti kelių tipų naujesnės kartos termobranduolines bombas, kurios dar vadinamos vandenilinėmis bombomis.

Žinia apie G. Klinišovo mirtį pasirodė tuo metu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pakartojo planus stiprinti šalies branduolines pajėgas, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

V. Putinas sakė, kad netrukus kovinėms užduotims bus dislokuotos naujos kartos Rusijos tarpžemyninės balistinės raketos „Sarmat“, NATO sąjungininkų vadinamos kodiniu pavadinimu „Satan“, galinčios nešti 10 ar daugiau branduolinių kovinių galvučių.

„Svarbiausias uždavinys – plėtoti branduolinę triadą, kuri yra pagrindinė Rusijos karinio saugumo ir pasaulinio stabilumo garantija“, – aiškino V. Putinas.

Jis pridūrė, kad pirmieji „Sarmat“ paleidimo įrenginiai bus pradėti naudoti „artimiausiu metu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.