Britų žvalgyba: Rusija Kryme treniruoja kovinius delfinus

Didžiosios Britanijos žvalgyba penktadienį pranešė, kad rengdamasi atremti Ukrainos pajėgas Rusija aneksuotame Krymo pusiasalyje treniruoja kovinius delfinus.

Britų žvalgyba: Rusija Kryme treniruoja kovinius delfinus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Britų žvalgyba: Rusija Kryme treniruoja kovinius delfinus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 1:22 PM

Naujausioje Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos žvalgybos informacijos apie karą suvestinėje sakoma, kad Rusijos karinis jūrų laivynas nuo praėjusių metų daug investavo į saugumą svarbiausioje laivyno bazėje Sevastopolyje. Prie įėjimo į uostą nutiesti mažiausiai keturi tinklų sluoksniai, įrengtos iškyšų užtvaros. „Labai tikėtina, kad pastarosiomis savaitėmis šie gynybiniai įtvirtinimai buvo sustiprinti didesniu  apmokytų jūrų žinduolių skaičiumi“, - sakoma pranešime.

„Vaizdai rodo, kad uoste beveik padvigubėjo plaukiojančių žinduolių aptvarų, juose greičiausiai laikomi butelianosiai delfinai“, gyvūnai „tikriausiai skirti atremti priešo narus“.

Rusijos karinis jūrų laivynas naudoja baltuosius banginius ir ruonius įvairioms misijoms Arkties vandenyse, sakoma suvestinėje. Praėjusį mėnesį prie Švedijos krantų vėl pastebėtas banginis su užnertais diržais, 2019 m. pasirodęs Norvegijoje ir sukėlęs spėliones, kad jis naudojamas šnipinėjimui.

Diržai turėjo įtaisą stebėjimo kamerai pritvirtinti, ant plastikinių užsegimų buvo parašyta „Sankt Peterburgo įranga“. 2016 m. Rusijos gynybos ministerija norėjo nusipirkti penkis delfinus, siekdama atgaivinti sovietmečio praktiką ir karinėms užduotims panaudoti itin protingus gyvūnus.

Tiek Sovietų Sąjunga, tiek JAV šaltojo karo metais naudojo delfinus, mokė aptikti povandeninius laivus, minas ir įtartinus objektus ar asmenis prie uostų ir laivų. Į pensiją išėjęs sovietų pulkininkas naujienų agentūrai AFP tuo metu sakė, kad Maskva netgi mokė delfinus padėti sprogstamuosius įtaisus priešo laivuose. Gyvūnai mokėjo aptikti Juodojoje jūroje paliktas torpedas ir nuskendusius laivus, sakė Viktoras Baranecas, buvęs karinio delfinų parengimo sovietmečiu ir vėlesniais metais liudytojas.  

Po rugsėjo 11-osios atakų Niujorke ir Vašingtone JAV karinis jūrų laivynas 2003 m. dislokavo jūrų liūtus misijai Bahreine.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.