Ekspertas paaiškino, kas stovi už J. Prigožino: „Vadovauja rimti žmonės“

Rusijos politologas ir publicistas Andrejus Piontkovskis pakomentavo bandymą įvykdyti karinį perversmą Rusijoje, kuriam vadovavo Jevgenijus Prigožinas.

J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2023, 12:05 PM

„V.Putino šantažas – duokit man garbingas lygiąsias arba aš padarysiu ką nors bjauraus. Bet jis neperžengs pakankamai tvirtos Ukrainos ir Vakarų pozicijos. Manau, kad būtent todėl suaktyvėjo, kaip aš ją vadinu, garbingo pasidavimo partija ir jos veikiantis frontininkas – J.Prigožinas“, – „Espresso“ pasakojo politologas.

A.Piontkovskis pažymėjo, kad bet kokia pastebima, akivaizdi politinė, psichologinė Ukrainos kariuomenės sėkmė turės pasekmių Rusijoje.

„Tačiau Čongarskio tilto sunaikinimas yra pirmas žingsnis į tokią sėkmę. Dar du ar trys tokie signalai, ir manau, kad įtampa Rusijos elito viduje sprogs ir „kontroliuojamo pasidavimo partija“ pereis prie ryžtingų veiksmų. Ir dar kartą grįžtant prie J.Prigožino frazės, aš jai skiriu tiek daug dėmesio ne todėl, kad jis yra koks nors didis mąstytojas ar karvedys, o todėl, kad jis „garbingo pasidavimo partijos“ frontininkas, kuriai vadovauja rimti žmonės. Jis pasakė, kad vienintelis būdas užbaigti karą – palikti Ukrainos teritoriją“, – pridūrė A.Piontkovskis.

J.Prigožino kampanija prieš Maskvą: ką reikia žinoti apie sukilimą

Birželio 23 d. sukarintos grupuotės „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas pranešė, kad Rusijos pajėgos atakavo „Wagner“ pozicijas. J.Prigožinas pareiškė, kad ketina „sustabdyti“ Rusijos gynybos ministrą S.Šoigu.

Per kelias artimiausias valandas „Wagner“ grupuotė kirto sieną ir įžengė į Rostovo sritį. Faktiškai buvo įtvirtinta Rostovo kontrolė. Ten, kaip ir Maskvoje bei Voronežo srityje, buvo paskelbtas planas „Tvirtovė“.

Birželio 24 d. J.Prigožino samdiniai pasiekė Maskvos sritį, tačiau už 200 km nuo Rusijos sostinės J.Prigožinas nusprendė apgręžti koloną su karine technika. Tai įvyko po derybų su save pasiskelbusiu Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, kurioms pritarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, J.Prigožino maištas atnešė nuostolių Rusijos gynybos ministerijai. Įvairiais vertinimais, jie svyruoja nuo 13 iki 20 karių. Tačiau oficialios informacijos apie žuvusių skaičių nėra.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?