Graikijoje vyksta antrasis parlamento rinkimų turas

Graikai sekmadienį balsuoja antrajame parlamento rinkimų ture.

​Graikai sekmadienį balsuoja antrajame parlamento rinkimų ture.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Graikai sekmadienį balsuoja antrajame parlamento rinkimų ture.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2023, 9:44 AM

Pirmųjų rezultatų tikimasi po 19 val., kai užsidarys rinkimų apylinkės.

Konservatorių lyderis Kyriakos Mitsotakis siekia antros kadencijos ir absoliučios daugumos parlamente, kad galėtų suformuoti „stabilią vyriausybę“.

Harvardo universitete studijas baigęs 55-erių politikas vadovavo Graikijai brendant iš koronaviruso pandemijos sukeltos krizės ir fiksuojant spartų ekonomikos augimą dvejus metus iš eilės.

Vos prieš mėnesį vykusiuose rinkimuose K. Mitsotakis iškovojo triuškinančią pergalę, tačiau pritrūko penkių vietų parlamente, kad būtų galima suformuoti vienos partijos vyriausybę. Tad jis nusprendė paprašyti 9.8 mln. graikų dar kartą ateiti prie balsadėžių.

K. Mitsotakis, kilęs iš vienos įtakingiausių Graikijos politinių šeimų, per paskutinį balsavimą daugiau nei 20 procentinių punktų aplenkė artimiausią varžovą – buvusį kairiųjų premjerą Alexį Tsiprą.

Kadangi šį kartą pagal rinkimų taisykles balsavimo nugalėtojui suteikiama iki 50 papildomų vietų, prognozuojama, kad K. Mitsotakio „Naujosios demokratijos: partija iškovos pergalę.

Pagrindinis pavojus, su kuriuo jis susidurtų, būtų mažas rinkėjų aktyvumas dėl tariamo iš anksto numatyto rezultato. K. Mitsotakis ragino savo šalininkus ateiti į rinkimus, kadangi nesurinkus daugumos, gali tekti rengti rinkimus trečią kartą.

„Tikiuosi, kad mums nereikės vėl susitikti rugpjūčio pradžioje“, – sakė jis televizijai „Skai TV“ likus kelioms valandoms iki šeštadienį prasidėjusio rinkimų kampanijos draudimo ir pridūrė, kad „tai ne pokštas“.

Žadėdamas užbaigti dešimtmetį šalyje trukusią ekonominę krizę, K. Mitsotakis 2019 m. didžiule persvarą įveikė A. Tsiprą ir tapo Graikijos premjeru.

Šie rinkimai buvo pirmieji Graikijoje po šalyje vykdytos gelbėjimo programos. Tiek įmonės, tiek darbuotojai kentėjo nuo didelių mokesčių naštos, kurią įvedė A. Tsipro partija „Syriza“, siekdama sukurti biudžeto perteklių, kurio reikalavo tarptautiniai kreditoriai.

Per ateinančius ketverius metus mokesčių našta buvo sumažinta, ir nors Covid-19 pandemija sumažino gyvybiškai svarbias Graikijos pajamas iš turizmo, nuo to laiko šalis vėl stipriai atsigavo ir 2021 m. augo 8,3 proc., o 2022 m. – 5,9 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.