JAV perspėja Afriką: Rusijos grupuotė „Wagner" atneša „mirtį ir destrukciją“

JAV pirmadienį dar kartą perspėjo Afrikos valstybes dėl, jų teigimu, rizikingo bendradarbiavimo su Rusijos samdinių grupuote „Wagner“, surengusia maištą prieš savo pačių valstybę.

 "Wagner" Afrikoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 "Wagner" Afrikoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 9:58 AM

JAV atnaujina „žinutę, kurią jau anksčiau esame viešai ir privačiai perdavę šioms šalims – t. y. kad kai tik į šalį patenka „Wagner“, kartu ateina mirtis ir destrukcija“, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

„Matome, kaip „Wagner“ išnaudoja vietos gyventojus, matome, kaip jie išgauna vietos turtus, matome, kaip jie pažeidinėja žmogaus teises, – sakė jis. – Tai, kas įvyko savaitgalį, sustiprina mūsų išsakytą susirūpinimą dėl nestabilumo, kurį „Wagner“ atsineša su savimi, kai įsitraukia į konfliktą“.

Rusijos sukarinta grupuotė vis aktyviau veikia Afrikoje, o Malio karinė chunta jos karius samdo ir diplomatine prasme stoja Rusijos pusėn po to, kai pablogėjo santykiai su buvusia kolonijine valstybe Prancūzija.

JT žmogaus teisių institucija praėjusį mėnesį pranešė, kad užsienio pajėgos, kurias JAV įvardijo kaip „Wagner“, prisidėjo prie mažiausiai 500 žmonių nužudymo 2022 metų kovo mėnesį centriniame Malio mieste Mouroje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas interviu valstybinei televizijai RT pirmadienį sakė, kad Rusijos „instruktoriai“ tęs savo darbą tiek Malyje, tiek Centrinės Afrikos Respublikoje.

S. Lavrovas sakė, kad Europa ir ypač Prancūzija „apleido“ abi Afrikos šalis, kurios savo ruožtu paprašė Rusijos ir „Wagner“ atsiųsti karinių instruktorių ir „užtikrinti jų vadovų saugumą“.

„Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas savaitgalį surengė trumpą maištą, jo pajėgos pajudėjo Maskvos link, o paskui sudarė susitarimą, pagal kurį Kremlius pareiškė, kad jis galės saugiai išvykti į Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.