Estijos premjerė paragino sąjungininkus stiprinti gynybą

Europos šalys turi didinti savo gynybinius pajėgumus tiek prieš Rusiją, tiek prieš Baltarusiją.

Estijos premjerė Kaja Kallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Estijos premjerė Kaja Kallas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 4:50 PM

Tai per bendrą spaudos konferenciją su Europos Parlamento pirmininke Roberta Metsola pareiškė Estijos premjerė Kaja Kallas, praneša portalas „rbc.ua“.

„Mes laikome Baltarusiją koagresore, nes ji visą laiką dirbo kartu su Rusija. Mes žinome, kad Rusija ir Baltarusija yra nenuspėjamos ir pavojingos. Ir tai nepasikeitė", - sakė K. Kallas, paklausta, ar „Wagner“ samdiniai Baltarusijoje kelia pavojų Estijoje.

Premjerė pažymėjo, kad šiandien labai svarbu plėtoti gynybos pramonę ir didinti gynybinius pajėgumus, todėl Europos šalys turi imtis atitinkamų žygių.

Estijos Vyriausybės vadovė pridūrė, kad jos šalis pasirengusi padėti atstatyti Ukrainą, o Rusijos lyderiai turi atsakyti už savo veiksmus.

Ukraina yra Rusijos karo auka. Pagal tarptautinę teisę Rusija privalo atlyginti nuostolius. Reikalingas sprendimas, kuris leistų panaudoti įšaldytą Rusijos piliečių ir kompanijų turtą nuostoliams kompensuoti. Mano vyriausybė taip pat rengia atitinkamą įstatymo projektą, bet mums reikia europinio sprendimo“, – pabrėžė ji.

Europos Parlamento pirmininkė savo ruožtu atkreipė dėmesį į būtinybę užkamšyti tarptautines spragas ir sustiprinti sankcijas Rusijai. Ji teigiamai įvertino 11-ąjį sankcijų paketą ir papildomus 50 mlrd. eurų Ukrainai remti.

R. Metsola taip pat pridūrė, kad mėginimas sukelti maištą Rusijoje kelia „Rusijos Federacijos trapumo“ klausimą.

„Todėl Europos Sąjungai svarbiausia – nekeisti kurso. Mes negalime blaškytis dėl Kremliaus politikos ir turime tęsti ir stiprinti savo paramą Ukrainai šiame kontekste“, – pridūrė EP pirmininkė.

Praėjusią savaitę privačios karinės kompanijos „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas apkaltino Rusijos reguliariąją kariuomenę smogus samdinių užnugario stovykloms. Jis pasinaudojo šiuo incidentu kaip dingstimi surinkti savo samdinius ir traukti į Maskvą.

Tačiau žygis į Maskvą nutrūko po J. Prigožino pokalbio su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka. Antradienį apsišaukėlis prezidentas pranešė, kad „Wagner“ įkūrėjas atvyko į Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.