Policijai nušovus jaunuolį – aršios riaušės Paryžiuje: suimtas 31 žmogus, 24 pareigūnai sužeisti

Po riaušių Paryžiaus priemiestyje, kilusių policijai nušovus 17-metį, per jas buvo sužeisti 24 iš 2000 dislokuotų policijos pareigūnų, suimtas 31 žmogus, trečiadienį pranešė Prancūzijos vyriausybė.

 Prancūzijos gaisrininkai.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Prancūzijos gaisrininkai.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 1:34 PM

Riaušės pratrūko Paryžiaus Nantero priemiesčio gatvėse antradienio vakarą, kai eismą reguliuojanti policija nušovė jaunuolį. Per neramumus sudegė 40 automobilių, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Raginu laikytis rimties“, – sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

Šaudęs policijos pareigūnas sulaikytas, vykdomas tyrimas dėl žmogžudystės. Jis gali būti nušalintas nuo pajėgų, sakė G. Darmaninas. Jo teigimu, policijos priežiūros institucija (IPGN) pradėjo vidinį incidento tyrimą.

Riaušes sukėlė 17-mečio mirtis antradienio rytą. Įvykio liudytojo mobiliuoju telefonu nufilmuotame vaizdo įraše, patvirtintame kanalo „France Info“, matyti, kaip pareigūnas nukreipė ginklą į sustojusio automobilio vairuotojo dureles, mašinoje, be vairuotojo, buvo du keleiviai.

Kai prie vairo sėdėjęs jaunuolis staiga pradėjo važiuoti, pareigūnas iš arti šovė ir mirtinai jį sužeidė. Tada automobilis pavažiavo dar kelis metrus ir rėžėsi į kelio atitvarą. Vienas nepilnametis keleivis buvo sulaikytas ir vėliau paleistas. Pasak prokuratūros, antrasis keleivis iš įvykio vietos pabėgo.

„France Info“ duomenimis, du įvykio vietoje buvę policijos pareigūnai iš pradžių sakė, kad jaunuoliai norėjo juos pervažiuoti. Vėliau jie pakeitė savo pasakojimą ir paaiškino, kad jaunuolis nepakluso jų įsakymams ir staiga paspaudė akseleratorių. Jie jau neminėjo jaunuolio ketinimo partrenkti pareigūnus, sakoma pranešime.

Berniuko šeima per savo advokatą pranešė, kad paduos šaulį į teismą dėl nužudymo ir melagingų parodymų, nes jo pasakojimui akivaizdžiai prieštarauja vaizdo įrašai. Teigiama, kad paauglys policijai buvo žinomas dėl ankstesnių kelių eismo taisyklių pažeidimų ir pasipriešinimo teisėsaugos pareigūnams.

G. Darmaninas jo žūtį apibūdino kaip „tragediją“, bet drauge pabrėžė, kad būta daug atvejų, kai žmonėms pasipriešinus policijos pareigūnams daugelis jų žuvo.

Neramumai prasidėjo antradienio vakarą demonstracija priešais Nantero policijos nuovadą ir išplito į gretimus miestelius. Buvo padegta Mant La Žoli rotušė. Policija panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, bet turėjo atsitraukti.

Įpykusi minia padegė šiukšliadėžes, automobilius ir pradinę mokyklą, gelbėtojų pajėgos buvo apmėtytos didžiuliu kiekiu fejerverkų, pranešė miesto valdžia. Riaušininkai tarp daugiaaukščių gyvenamųjų kvartalų statė barikadas ir trukdė ugniagesiams.

Nužudymas įžiebė pasipiktinimą Prancūzijoje, pasipylė kaltinimai, kad policija neadekvačiai naudoja jėgą. Kairiųjų politikas Jeanas Lucas Mélenchonas pareikalavo „reformuoti policiją nuo pat šaknų“. Jis tviteryje parašė, kad Prancūzijoje nebėra mirties bausmės ir joks policininkas neturi teisė žudyti, išskyrus savigynos atveju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.