Išanalizavę dokumentus užfiksavo „Wagner“ VIP narių klubą: sąrašas turėtų kelti nerimą V. Putinui

Išanalizavęs gautus dokumentus JAV žiniasklaidos kanalas CNN, atskleidė, kad Rusijos generolas, invazinių pajėgų Ukrainoje vado pavaduotojas Sergejus Surovikinas bei dar visas būrys aukšto rango Rusijos kariuomenės pareigūnų buvo slapti privačios karinės bendrovės „Wagner“ VIP nariai.

J.Prigožinas ir S. Surovikinas.<br>AP/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
J.Prigožinas ir S. Surovikinas.<br>AP/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Surovikinas ir S. Šoigu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 9:34 AM, atnaujinta Jun 30, 2023, 10:11 AM

Dokumentai, kuriuos anksčiau gavo ir Rusijos tyrimų centras „Dosjė“, rodo, kad S.Surovikinas turėjo asmeninį „Wagner“ registracijos numerį. Generolas S.Surovikinas įtrauktas į sąrašą kartu su mažiausiai 30 kitų aukšto rango Rusijos kariuomenės ir žvalgybos pareigūnų, kurie, „Dosjė centro“ teigimu, taip pat yra „Wagner“ samdinių grupės VIP nariai.

S.Surovikinas viešumoje nesirodė nuo praėjusio šeštadienio, kai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame prašė „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino sustabdyti jo sukilimą. Nuo to laiko jo buvimo vieta nežinoma.

Generolas S.Surovikinas yra apdovanotas Rusijos karinių oro pajėgų vadas ir dėl savo negailestingos taktikos bombarduojant Sirijos miestus buvo pramintas „generolu Armagedonu“.

Lieka neaišku, ką reiškia „Wagner“ VIP narystė, įskaitant tai, ar iš jos gaunama finansinė nauda.

Žinoma, kad S.Surovikinas palaikė ryšius su samdinių grupe, tačiau dokumentai kelia klausimų dėl aukšto rango Rusijos kariuomenės narių ir „Wagner“ grupės artumo.

Per trumpą J.Prigožino sukilimą „Wagner“ kovotojai sugebėjo užimti pietinį Rusijos miestą Rostovą prie Dono, praktiškai nesulaukdami jokio Rusijos kariuomenės pasipriešinimo.

Atskiri Rusijos žiniasklaidos kanalai ketvirtadienį pranešė, kad jis buvo suimtas. Tuo tarpu JAV leidinys „The New York Times“ skelbė, kad S.Surovikinas iš anksto žinojo apie „Wagner“ samdinių grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino planą sukilti prieš Rusijos gynybos ministerija surengiant ginkluotą žygį į Maskvą.

Generolas S.Surovikinas buvo paskirtas padėti pakeisti Rusijos padėtį Ukrainoje, tačiau dabar jis įsivėlė į kaltinimus dėl „Wagner“ kovotojų sukilimo Rusijoje. Po J.Prigožino surengto ginkluoto sukilimo Rusijoje, pasklido gandai ir abejonės apie S.Surovikino buvimo vietą ir ištikimybę.

55 metų Rusijos karo veteranas, tarnavęs Sovietų Sąjungos galiausiai pasmerktame kare su Afganistanu devintajame dešimtmetyje, anksčiau buvo paskirtas vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje pajėgų vadu. Tačiau pastaruoju metu Rusijos spaudoje dėl savo agresyvios taktikos Sirijos konflikte pramintas „generolu Armagedonu“, generolas S.Surovikinas ėjo Rusijos pajėgų Ukrainoje vado pavaduotojo pareigas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.