Malio vyriausybė teigiamai vertina JT sprendimą išvesti taikdarius

Malio karinė vyriausybė teigiamai įvertino Jungtinių Tautų sprendimą išvesti savo karius iš konfliktų krečiamos Vakarų Afrikos šalies, tvirtindama, jog tai jai leis perimti saugumo kontrolę Malyje.

Malio vyriausybė teigiamai vertina JT sprendimą išvesti taikdarius.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Malio vyriausybė teigiamai vertina JT sprendimą išvesti taikdarius.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2023, 1:56 PM

Užsienio reikalų ministras Abdoulaye Diopas penktadienį per nacionalinę televiziją pareiškė, kad šis sprendimas buvo teigiamas atsakas į „daugelio Malio gyventojų prašymą“.

JT taikos palaikymo misija Malyje, žinoma kaip MINUSMA, nepateisino šalies lūkesčių ir vyriausybė dabar pati užpildys visas saugumo spragas, sakė jis.

Tačiau ministras neatmetė galimybės bendradarbiauti ateityje.

„Nuo šiol Malio saugumas bus šalies žmonių rankose, nors mes neatmetame bendradarbiavimo su kitais partneriais“, – teigė A. Diopas, kartu dėkodamas šalims, prisidėjusioms prie misijos.

Ministras pridūrė, kad Malio valdžia „kontroliuos taikdarių pasitraukimo procesą“.

JT Saugumo Taryba penktadienį priėmė rezoliuciją, kurioje numatoma po šešių mėnesių pereinamojo laikotarpio šių metų pabaigoje baigti dešimtmetį trukusią taikos palaikymo pajėgų misiją Vakarų Afrikos šalyje.

Pastaraisiais mėnesiais pablogėjus Bamako santykiams su JT ir didžiosiomis valstybėmis, birželio viduryje Malio karinė chunta pareikalavo išvesti maždaug 12 000 taikdarių, įskaitant 1 100 Vokietijos kariškių.

Malis, kuriame nuo 2012 metų įvyko trys kariniai perversmai, susiduria su nuolatinėmis saugumo problemomis. Kovotojai, prisiekę ištikimybę teroristinėms „Islamo valstybės“ arba „al-Qaeda“ grupuotėms, kontroliuoja dalį šalies teritorijos.

Vakarų valstybių nusivylimui, chunta palaiko glaudžius ryšius su Rusija ir pasamdė smogikus iš „Wagner“ grupuotės, kad šie padėtų nugalėti kovotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.