Nevyriausybinė organizacija: Irane pirmąjį pusmetį įvykdytos 354 egzekucijos

Irane, vienos žmogaus teisių grupės duomenimis, per pirmuosius šešis metų mėnesius įvykdytos mažiausiai 354 egzekucijos. 2022–aisiais per tokį pat laikotarpį buvo suskaičiuota 261 egzekucija, pirmadienį pranešė Norvegijoje įsikūrusi organizacija „Iran Human Rights“ (IHR). Tai reiškia, kad įvykdytų mirties bausmių skaičius išaugo 36 proc.

Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-03 18:38

Maždaug penktadalis žmonių, kuriems įvykdyta egzekucija, IHR teigimu, buvo sunitų mažumos beludžų atstovai. Daugiau kaip 200 asmenų sulaukė mirties bausmės dėl su narkotikais susijusiais nusikaltimais.

Tai padidėjimas 126 proc., lyginant su 2022 m. Po Kinijos Iranas yra antra pasaulio šalis pagal per metus įvykdomų egzekucijų skaičių.

Žmogaus teisių organizacijos vis kaltina Irano institucijas taikant mirties bausmę, kad įbaugintų žmones Irane. „Mirties bausmė taikoma, siekiant kurstyti baimę visuomenėje ir užkirsti kelią naujiems protestams“, – sakė IHR direktorius Mahmoodas Amiry‘is Moghaddamas.

Irane žmonės, pirmiausia moterys, jau daug mėnesių reikalauja daugiau teisių. Saugumo pajėgos imasi griežtų veiksmų prieš su tuo susijusius protestus. Dėl protestų iki šiol mirties bausmė įvykdyta septyniems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.