JAV ambasadorė Sakartvele paragino Kijevą ir Tbilisį siekti vienybės

JAV ambasadorė Sakartvele Kelly Degnan pakomentavo Kijevo ir Tbilisio santykius kilus šalių nesutarimams dėl kalinamo buvusio Sakartvelo prezidento Michailo Saakašvilio.

JAV ambasadorė Sakartvele paragino Kijevą ir Tbilisį siekti vienybės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
JAV ambasadorė Sakartvele paragino Kijevą ir Tbilisį siekti vienybės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 2:11 PM

Tai trečiadienį pranešė portalas „Gruzija Online“.

Pasak Amerikos diplomatės, dabar „labai įtemptas metas“, nes Rusija abiem šalims „daro didžiulį spaudimą“.

Sakartvelas ir Ukraina turi bendrą priešą, ir šalims reikia vienybės, tikiuosi, kad joms pavyks įveikti šią situaciją diplomatinėmis diskusijomis ir privačiais pokalbiais“, – pridūrė K. Degnan.

Kartu JAV ambasadorė Sakartvele patikslino, kad ji nekomentuoja oficialios dviejų šalių komunikacijos jų įtemptų santykių fone.

Kaip jau buvo pranešta, po itin išsekusio M. Saakašvilio pasirodymo pirmadienį teisme vaizdo ryšiu Ukrainos URM antradienį išsikvietė Sakartvelo ambasadorių ir paprašė jį grįžti į Tbilisį „konsultuotis“.

Valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos pirmininkas Iraklis Kobachidzė pasipiktino tokia Ukrainos reakcija, tačiau pabrėžė, kad Tbilisis nori „išsaugoti draugystės režimą“ su Ukrainos valdžia. Jis taip pat pareiškė, kad nebus jokių konsultacijų dėl buvusio šalies prezidento M. Saakašvilio.

2004–2013 metais M. Saakašvilis dvi kadencijas paeiliui ėjo Sakartvelo prezidento pareigas. 2015–2016 metais jis vadovavo Odesos srities administracijai, o nuo 2020 metų birželio buvo Ukrainos reformų vykdomojo komiteto pirmininkas. M. Saakašvilis turi Ukrainos pilietybę.

2021 metų spalio 1 d. politikas grįžo į Sakartvelą, kur iškart buvo suimtas. Tada šalies prokuratūra iškėlė jam dar vieną baudžiamąją bylą – šįsyk dėl neteisėto sienos kirtimo. Anksčiau jam jau buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos.

Pasak M. Saakašvilio advokatų, politikui diagnozuotos demencija ir tuberkuliozė, įtariama dar keliolika susirgimų.

Lapkričio pabaigoje pasirodė pranešimų, kad M. Saakašvilio organizme rasta arseno pėdsakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.