Seulas: šnipinėjimo palydovas, kurį Šiaurės Korėja bandė paleisti, neturi jokios karinės naudos

Pietų Korėjos kariškiai Geltonojoje jūroje aptiko Šiaurės Korėjos palydovo-šnipo, kurį KLDR gegužės pabaigoje mėgino paleisti į kosmosą, nuolaužas ir padarė išvadą, kad jis neturi jokios karinės naudos.

Seulas: šnipinėjimo palydovas, kurį Šiaurės Korėja bandė paleisti, neturi jokios karinės naudos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Seulas: šnipinėjimo palydovas, kurį Šiaurės Korėja bandė paleisti, neturi jokios karinės naudos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2023, 11:15 AM

Tai paskelbė Pietų Korėjos jungtinis štabų viršininkų komitetas, praneša „Ukrinform“, remdamasi naujienų agentūra „Yonhap“.

Pietų Korėjos kariškiai kartu su specialistais iš JAV pradėjo ieškoti Šiaurės Korėjos raketos dalių jos kritimo vietoje iškart po nesėkmingo paleidimo gegužės 31 d. Per 36 dienas jiems pavyko jūros dugne rasti ir iškelti į paviršių pagrindines raketos ir palydovo dalis, kurios buvo kruopščiai ištirtos.

„Išsami Pietų Korėjos ir Amerikos ekspertų atlikta analizė leido padaryti išvadą, kad jis (kosminis aparatas) neturi jokios karinės naudos kaip žvalgybinis palydovas“, – sakoma komiteto pranešime.

Tirdami nuolaužas, sąjungininkai mėgino nustatyti, kokiame etape yra Šiaurės Korėjos raketų ir kosmoso programa, koks jos didelio nuotolio raketų lygis ir kurios šalys sąmoningai ar nesąmoningai padeda jai kurti raketine ginkluotę. Bet Pietų Korėjos kariškiai neskelbia išsamesnės informacijos apie sąjungininkų atliktos nuolaužų analizės rezultatus ir rasto kosminio aparato nuotraukų.

Praėjusį mėnesį oficialus Seulo atstovas perspėjo, kad visos kariškių gautos informacijos atskleidimas turėtų neigiamą poveikį ir būtų naudingas tik Šiaurės Korėjai.

Per nesėkmingą Šiaurės Korėjos bandymą gegužės 31 d. į kosmosą paleisti karinį žvalgybinį palydovą nešančioji raketa ir aparatas nukrito į jūrą už maždaug 200 kilometrų į vakarus nuo Pietų Korėjos Eočeongo salos. Pietų Korėjos kariškiai nedelsdami pradėjo raketos nuolaužų paieškų ir iškėlimo operaciją, kurioje dalyvavo karinių jūrų pajėgų laivai, jūrų aviacija ir narai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.