JAV siekiant stabilizuoti santykius su Kinija į Pekiną atvyko iždo sekretorė J. Yellen

Ketvirtadienį JAV iždo sekretorė Janet Yellen atvyko į Pekiną, jos vizito tikslas – pagerinti bendravimą ir stabilizuoti įtemptus santykius tarp dviejų didžiausios pasaulyje ekonomikos šalių.

J. Yellen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Yellen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 1:13 PM

Iki sekmadienio truksianti iždo sekretorės J. Yellen kelionė yra pirmoji į Kiniją, surengta vos po kelių savaičių, kai ten lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Per keturių dienų vizitą J. Yellen sieks išplėsti susirašinėjimą tarp šalių, išvengti nesusikalbėjimo ir labiau bendradarbiauti pasaulio ekonomikos, klimato kaitos, skolų bėdų ir kitais klausimais.

Pasak ekspertų, J. Yellen kelionė tęsia Jungtinių Amerikos Valstijų pastangas pertvarkyti JAV ir Kinijos santykius diplomatijos ir kitose srityse.

Pabrėždamas iššūkius, su kuriais susidurs J. Yellen, laikraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad JAV administracija svarsto apriboti Kinijos įmonių prieigą prie JAV debesų kompiuterijos paslaugų, kurias teikia tokios kompanijos kaip „Amazon“ ir „Microsoft“. Panašu, kad Pekinas jau ėmėsi atsakomųjų veiksmų, pavyzdžiui, naujos puslaidininkių gamybai svarbių metalų eksporto kontrolės, o tai rodo, kad keisti santykius gali užtrukti.

Išsami informacija apie J. Yellen pokalbius su naujais kolegomis Kinijoje neskelbiama, tačiau analitikai atidžiai stebi galimą jos susitikimą su Kinijos vicepremjeru He Lifengu, pakeitusiu aukščiausią už ekonomiką atsakingą pareigūną Liu He.

Vis dėlto įtampa išlieka dėl daugelio ekonominių klausimų, įskaitant galimus prezidento Joe Bideno administracijos planus apriboti kai kurias užsienio investicijas, susijusias su jautriomis technologijomis, o tai gali pakenkti investicijoms Kinijoje.

Kiti aptartini klausimai galėtų apimti naujausias Kinijos kovos su šnipinėjimu įstatymo pataisas, išplėtusias šnipinėjimo apibrėžimą ir uždraudusias perduoti informaciją, susijusią su nacionaliniu saugumu. Vis dėlto yra sričių, pavyzdžiui, įsiskolinimo, kur bendradarbiavimas labiau tikėtinas.

Žvelgdamas į ateitį, JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai pareiškė įsitikinimą, kad netrukus vėl susitiks su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.