J. Prigožinas pakibo ant nežinomybės slenksčio: nusisuka ir „gelbėtojas“ A. Lukašenka

Jei iš ketvirtadienį vykusios Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos spaudos konferencijos sužinojome vieną dalyką, tai yra tai, kad privačios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, kurio viešumoje nematėme nuo birželio 24 d., yra atsidūręs pavojingoje nežinioje, rašo CNN.

V. Putinas, J. Prigožinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/AP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas, J. Prigožinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/AP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 11:10 AM

A.Lukašenka gerokai atitolino save nuo J.Prigožino, pareikšdamas, kad nei J.Prigožinas, nei jo samdiniai nėra Baltarusijoje, ir neaišku, ar jie kada nors čia persikels.

„Jis yra Sankt Peterburge. O gal šįryt jis išvyks į Maskvą ar kitur, – sakė A.Lukašenka, atsakydamas į CNN klausimą. – Bet dabar jo nėra Baltarusijos teritorijoje.“

Kai praėjusį mėnesį buvo teigiama, kad A.Lukašenka tarpininkavo sudarant susitarimą dėl J.Prigožino maišto Rusijoje nutraukimo, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad susitarimas įvyko, nes J.Prigožinas ir A.Lukašenka buvo pažįstami „asmeniškai jau seniai, apie 20 metų“.

Tačiau pats A.Lukašenka sakė, kad būtent Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra ilgametis J.Prigožino draugas, kuris jį pažįsta „daug geriau nei aš ir pažįsta ilgiau nei aš, apie 30 metų“.

Atrodo, kad nė vienas iš lyderių nebenori būti geriausiu J.Prigožino draugu.

Vienas iš paskutiniųjų šiaudų, dėl kurių J.Prigožinas ilgai jautė įtampą su Rusijos gynybos ministerija, buvo primygtinis reikalavimas, kad „Wagner“ samdiniai pasirašytų sutartis su Rusijos vyriausybe – J.Prigožinas nesutiko.

Tačiau ketvirtadienį A.Lukašenka primygtinai reikalavo, kad jei „Wagner“ atvyktų į Baltarusiją, šios grupės samdiniai turėtų pasirašyti dokumentus su Baltarusijos vyriausybe.

„Kai jie nuspręs įsikurti Baltarusijoje, mes parengsime su jais sutartį“, – sakė jis.

Tuo metu, kai sužinojome, kad J.Prigožinas yra Rusijoje, o ne Baltarusijoje, Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukas iš policijos reido J.Prigožino biure ir rezidencijoje Sankt Peterburge. Filmuotoje medžiagoje, kurią vedėjai apibūdino kaip „skandalingą“, matyti, kaip teigiama, aukso, pinigų ir perukų slėptuvė, taip pat ginklai ir keli pasai, kurie, matyt, priklausė J.Prigožinui.

A.Lukašenka, kurio ištikimybė Rusijos prezidentui V.Putinui daugelį paskatino apibūdinti jo valstybę tik kaip vasalinę Rusijos šalį, dar kartą pabrėžė savo draugystę su V.Putinu.

Net jei kartais ir kyla įtampa, sakė jis, „mes turime bendravimo kanalus ir vos per kelias minutes pasikalbame, o po kelių valandų susitinkame akis į akį. Esame vienoje valtyje. Jei susipyksime ir padarysime skylę šioje valtyje, abu nuskęsime“.

Jis pridūrė, kad, kalbant apie Rusijos branduolinius ginklus, naujai dislokuotus Baltarusijoje, abi šalys yra vieningos:

„Jis skirtas tik gynybiniams tikslams, – sakė jis. – Jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą, esu tikras, kad ji konsultuotųsi su savo artimiausia sąjungininke.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.