Žiniasklaida: buvę JAV pareigūnai slapta susitiko su S. Lavrovu, rengė derybas

​Grupė buvusių aukšto rango JAV nacionalinio saugumo pareigūnų surengė slaptas derybas su žinomais rusais, kurie, kaip manoma, yra artimi Kremliui. Pranešama, jog jie buvo susitikę ir su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kai pastarasis balandžio mėn. lankėsi Niujorke, skelbia amerikiečių transliuotojas „NBC News“.

S. Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 2:17 PM, atnaujinta Jul 7, 2023, 2:24 PM

Portalo „NBC News“ teigimu, darbotvarkėje buvo keletas opiausių karo Ukrainoje klausimų, pavyzdžiui, Rusijos kontroliuojamos teritorijos, kurios Ukraina galbūt niekada negalės išlaisvinti, likimas ir ieškojimas sunkiai pasiekiamos diplomatinės išeities, kuri būtų priimtina abiem pusėms.

Su S.Lavrovu susitiko buvęs diplomatas ir kadenciją baigiantis Užsienio santykių tarybos pirmininkas Richardas Haassas, nurodė esami ir buvę pareigūnai. Prie grupės prisijungė Europos ekspertas Charlesas Kupchanas ir Rusijos ekspertas Thomas Grahamas, du buvę Baltųjų rūmų ir Valstybės departamento pareigūnai.

Informuotų šaltinių teigimu, vienas iš tikslų – išlaikyti atvirus ryšių su Rusija kanalus, kai tai įmanoma, ir išsiaiškinti, kur galėtų būti vietos būsimoms deryboms, kompromisams ir diplomatijai dėl karo užbaigimo.

Diskusijos vyko su J.Bideno administracijos žinia, bet ne jos nurodymu, o S.Lavrovo susitikime dalyvavę buvę pareigūnai vėliau informavo Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybą, teigė du šaltiniai.

Neaišku, kaip dažnai vyko pokalbiai užkulisiniais kanalais ir ar jie yra vieningų organizuotų pastangų dalis.

Pasak dviejų su derybomis supažindintų asmenų, JAV pusėje diskusijose dalyvavo kai kurie buvę Gynybos departamento pareigūnai, įskaitant Mary Beth Long, buvusią gynybos sekretoriaus padėjėją, turinčią didelę patirtį NATO klausimais.

Bent vienas buvęs JAV pareigūnas vyko į Rusiją aptarti su karu Ukrainoje susijusių klausimų, teigė du asmenys.

Be S.Lavrovo iš Rusijos pusės, diskusijose dalyvavo akademikai, svarbiausių analitinių centrų ar mokslinių tyrimų institutų vadovai ir kiti Rusijos užsienio politikos srities atstovai, kurie, kaip manoma, turi V.Putino palankumą arba nuolat palaiko ryšius su Kremliaus sprendimų priėmėjais, nurodė šaltiniai.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos pareigūnas sakė, kad nekomentuos konkrečių naujienų pranešimų, paremtų neįvardytais šaltiniais, tačiau bendra jų pozicija nesikeičia.

„Mūsų pozicija nesikeičia – Ukrainos likimas negali būti sprendžiamas be Ukrainos. Apie tai daug kartų kalbėjo prezidentas ir visi mūsų oficialūs pareigūnai. Ne anonimiškai, o visiškai konkrečiai ir viešai“, – tikino jie.

Daugėja ženklų, kad JAV ir jų sąjungininkės nori, jog Maskva ir Kijevas rudenį pereitų prie taikos derybų.

Gegužės mėn. slaptoje kelionėje į Kijevą CŽV direktorius Williamas Burnsas iš Ukrainos pareigūnų išgirdo apie galimybę iki metų pabaigos priversti Maskvą pradėti taikos derybas, „The Washington Post“ teigė pareigūnai.

Kitą savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas Lietuvoje susitiks su kitais NATO lyderiais, kurie signalizuoja, kad vis dar nėra pasirengę priimti Ukrainos į Aljansą.

Balandžio mėn. susitikimas įvyko reto ir trumpo S.Lavrovo vizito į JAV metu, kai jis pirmininkavo JT Saugumo Tarybai.

Maždaug tuo pačiu metu R.Haassas ir C.Kupchanas išleido ilgą straipsnį žurnale „Foreign Affairs“, išdėstydami tai, ką jie apibūdino kaip „planą, kaip nuo mūšio lauko pereiti prie derybų stalo“.

Mattas Dimmickas, buvęs Nacionalinės saugumo tarybos direktorius Rusijos ir Rytų Europos klausimams, teigė, kad net ir diskutuojant apie galimus susitarimus su Rusija be Ukrainos iniciatyvos, galiausiai gali sumažėti Kijevo įtaka.

„Ukrainai nereikia ir ji nenori, kad tarpininkai pradėtų rengti paliaubų sprendimus, o paskui įkalbinėtų Europą ir JAV palenkti Ukrainą ta kryptimi, – sakė M.Dimmickas. – Ukraina supranta, kad jų kelias į saugią ateitį – tai važiuoti tiesiai per Rusijos gynybines sistemas ir nepalikti Rusijai kito pasirinkimo, kaip tik pačiai sugalvoti, kaip pasitraukti iš Ukrainos“.

Parengta pagal „NBC News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.