Š. Korėja kritikuoja TATENA dėl pritarimo Japonijos planui išleisti Fukušimos vandenį

Šiaurės Korėja sekmadienį griežtai sukritikavo Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros instituciją dėl pritarimo Japonijos planui išleisti išvalytą vandenį iš Fukušimos atominės elektrinės.

Š. Korėja kritikuoja TATENA dėl pritarimo Japonijos planui išleisti Fukušimos vandenį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Š. Korėja kritikuoja TATENA dėl pritarimo Japonijos planui išleisti Fukušimos vandenį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 9:49 AM

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) patvirtino Tokijo planą per ateinančius kelis dešimtmečius išleisti išvalytą vandenį iš cunamio sugadintos atominės elektrinės į jūrą.

Šis planas sukėlė susirūpinimą kaimyninėse šalyse – Kinija uždraudė kai kurių maisto produktų importą, o Pietų Korėjoje kilo protestų.

Pchenjano aplinkos apsaugos ministerijos pareigūnas pareiškė, kad išleistas vanduo turės „lemtingą neigiamą poveikį žmonių gyvybei, saugumui ir ekologinei aplinkai“. Jo pareiškimą cituoja Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra.

„Didžiausią susirūpinimą kelia neprotingas TATENA elgesys – ji globėjiškai padeda Japonijai vykdyti planą išleisti branduolinėmis medžiagomis užterštą vandenį, kas yra neįsivaizduojama“, – priduriama pareiškime.

Cunamio bangoms 2011 m. užliejus aušinimo sistemas Fukušimos atominėje elektrinėje išsilydė keli reaktoriai. Elektrinėje yra susikaupę apie 1,33 mln. kubinių metrų požeminio, lietaus ir aušinimui naudoto vandens.

Atominės elektrinės operatorius valo šį vandenį, kad pašalintų beveik visus radioaktyvius elementus, išskyrus tritį. Planuojama vandenį praskiesti prieš išleidžiant į vandenyną per kelis ateinančius dešimtmečius.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi šiuo metu kaip tik baigia trijų dienų vizitą Seule susitikimu su Japonijos žingsnį kritikuojančios opozicijos įstatymų leidėjais.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad šeštadienį R. Grossi susitiko su užsienio reikalų ministru Park Jin ir supažindino jį su agentūros išvadomis.

Užsienio reikalų ministras paprašė TATENA „aktyviai bendradarbiauti, kad būtų užtikrintas saugumas ir visuomenės informuotumas“.

Po šio susitikimo R. Grossi paskelbė, kad TATENA atstovai liks Fukušimos elektrinėje saugumui „kiekviename žingsnyje“ užtikrinti.

„Tai, kas prasideda dabar, yra dar svarbiau nei iki šiol atliktas darbas – nuolatinė plano įgyvendinimo stebėsena“, – rašė TATENA vadovas tviteryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.