Izraelyje – nauji protestai prieš teismų reformą

Izraelyje antradienį prasidėjo nacionalinio masto protestų prieš planuojamą kontroversišką teismų reformą diena.

​Izraelyje antradienį prasidėjo nacionalinio masto protestų prieš planuojamą kontroversišką teismų reformą diena.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Izraelyje antradienį prasidėjo nacionalinio masto protestų prieš planuojamą kontroversišką teismų reformą diena.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2023, 10:13 AM

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, ankstų rytą demonstrantai laikinai blokavo kai kuriuos šalies kelius. Jie mojavo Izraelio vėliavomis ir laikė plakatus su užrašais „Mes turime užkirsti kelią demokratijos griovimui“.

Anot organizatorių, dieną planuojama daugiau protesto akcijų. Popietę tūkstančiai izraeliečių planuoja susirinkti netoli Tel Avivo esančiame Ben Guriono tarptautiniame oro uoste.

Naktį Izraelio parlamentas per pirmą svarstymą priėmė teismų reformos įstatymo projektą. Naujasis teisės aktas neleistų šalies Aukščiausiajam Teismui pripažinti kurį nors vyriausybės sprendimą „nepagrįstu“. Kritikai baiminasi, kad tai galėtų paskatinti korupciją ir savavališkus paskyrimus į aukštus postus.

Tam, kad įstatymas įsigaliotų, dar būtina surengti du svarstymus.

Ši reforma jau daugiau kaip pusmetį skaldo Izraelio visuomenę. Tūkstančiai izraeliečių vis renkasi į prieš ją nukreiptus protestus.

Vyriausybė kaltina teisėjus, kad šie esą pernelyg kišasi į politinius sprendimus. Kritikai savo ruožtu regi didžiulę grėsmę valdžių padalijimui ir perspėja, kad Izraelyje gali iškilti diktatūra.

Pastarasis protestų judėjimas yra vienas didžiausių Izraelio istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.