JAV pasiuntinys klimato klausimais vyksta į Kiniją atnaujinti derybų

JAV prezidento pasiuntinys klimato klausimais Johnas Kerry sekmadienį vyksta į Kiniją susitikti su kolega Xie Zhenhua ir atnaujinti įstrigusių derybų. Kinija ir JAV yra didžiausios teršėjos pasaulyje pagal išmetamų planetos temperatūrą veikiančių teršalų kiekį.

JAV prezidento pasiuntinys klimato klausimais Johnas Kerry.<br>EPA-ELTA nuotr.
JAV prezidento pasiuntinys klimato klausimais Johnas Kerry.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2023, 9:20 AM

J. Kerry kelionė į Kiniją – trečioji jam einant prezidento Joe Bideno specialiojo pasiuntinio klimato klausimais pareigas. Vizitas surengtas po kelias savaites trunkančių rekordinių vasaros karščių, kuriuos, pasak mokslininkų, veikia klimato kaita.

JAV ir Europos agentūrų duomenimis, šis birželis buvo karščiausias per visą stebėjimo istoriją.

Dvišalės derybos dėl įsipareigojimų mažinti poveikį klimato kaitai įstrigo pernai po to, kai tuometė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankė Taivane ir supykdė Pekiną, kuris šią salą laiko savo teritorija.

Tačiau J. Kerry, buvęs valstybės sekretorius, palaikė palyginti šiltus ir nuoseklius santykius su Kinija, nepaisant to, kad Vašingtono ir Pekino pozicijos kirtosi Taivano ir daugeliu kitų opių klausimų, įskaitant pažangiuosius puslaidininkius.

Jo vizitas Pekine surengtas po dviejų kitų aukšto lygio JAV pareigūnų vizitų – pirmiausia valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, vėliau iždo sekretorės Janet Yellen. Jais siekiama stabilizuoti JAV ir Kinijos santykius.

J. Bideno administracija yra pareiškusi, kad, nepaisant įtampos kitose srityse, klimato klausimai yra viena iš galimo bendradarbiavimo su Pekinu sričių.

J. Kerry sieks išnaudoti savo viešnagės Pekine laiką, kad užmegztų ryšius su Kinijos pareigūnais „dėl platesnio įgyvendinimo, didesnių užmojų bei sėkmingo COP28 (Jungtinių Tautų (JT) aukščiausio lygio susitikimo dėl klimato kaitos)“, – nurodė JAV valstybės departamentas, turėdamas omenyje lapkritį vyksiančias JT derybas dėl klimato kaitos.

Beveik 200 valstybių vadovų rudenį rinksis į Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyksiančią COP28 konferenciją, kurioje bus ieškoma būdų, kaip sušvelninti visuotinį atšilimą ir jo poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.