Taivano viceprezidento ketinimas apsilankyti JAV supykdė Pekiną

Kinija perspėjo Taivano viceprezidentą ir kandidatą į prezidentus Williamą Lai nesustoti JAV. „Kinija griežtai prieštarauja bet kokiems oficialiems mainams tarp JAV ir Taivano“, – sakė Pekino užsienio reikalų ministerijos atstovė.

Taivano viceprezidentas Williamas Lai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivano viceprezidentas Williamas Lai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2023, 8:54 AM

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atmetė Pekino kritiką. Tokie sustojimai yra „įprasti“ ir jokiu būdu neturėtų būti priežastis Kinijai imtis „provokuojančių veiksmų“, sakė jis.

W. Lai ketina sustoti JAV, kai rugpjūčio viduryje dalyvaus naujojo Paragvajaus prezidento Santiago Peños inauguracijoje. Pekino užsienio reikalų ministerijos atstovė pridūrė, kad Vašingtonui oficialiai pareikštas protestas prieš planuojamą W. Lai vizitą. Kinija „atidžiai stebės įvykius ir imsis tvirtų bei ryžtingų priemonių, kad apgintų savo nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, sakė ji.

Taivaną nuo 1949 m. valdo savarankiška vyriausybė, o Kinija laiko salą savo teritorija. JAV, kaip ir dauguma pasaulio šalių, neturi ambasados Taivane. Balandį Pekinas sureagavo karinėmis pratybomis, kai JAV sustojusi Taivano prezidentė Tsai Ing-wen susitiko su JAV Atstovų rūmų pirmininku Kevinu McCarthy.

Išsamesnės informacijos apie W. Lai planuojamą kelionę ir sustojimą JAV Taivanas nepateikė, tik patvirtino, kad viceprezidentas turėtų atvykti į Paragvajų rugpjūčio 14 d., o kitą dieną dalyvaus S. Peños inauguracijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.