Švedija sureagavo į ambasados padegimą Bagdade: iškvietė Irako reikalų patikėtinį

​Anksti ketvirtadienį protestuotojai šturmavo ir padegė Švedijos ambasadą Irako sostinėje Bagdade, kai buvo paskelbta apie dar vieną planuojamą korano deginimą Švedijos sostinėje Stokholme. Kiek vėliau Švedijos užsienio reikalų ministras pareiškė iškviesiantis Irako reikalų patikėtinį Stokholme. 

Švedijos ambasada Bagdade. <br>AP/Scanpix nuotr.
Švedijos ambasada Bagdade. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-20 08:19, atnaujinta 2023-07-20 12:24

Pasak liudytojų, šimtai žmonių žygiavo prie ambasados, daugelis jų lipo per užtvaras ir skandavo šūkius. Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti vėlų trečiadienio vakarą prie pastato Bagdade susirinkusios minios, ugnis ir dūmų debesys. Pranešta, kad kai kurie protestuotojai įsigavo į pastato vidų. Tarp jų buvo svarbaus šiitų religinio lyderio Moqtados Sadro šalininkų.

Švedijos valdžia patvirtino leidusi prie Irako ambasados Stokholme surengti protestą, per kurį ketinta sudeginti koraną ir Irako vėliavą. Irakiečius supykdė įvykiai Švedijoje, Irako riaušių malšinimo policija vandens patranka ir elektrinėmis lazdomis vijo demonstrantus nuo ambasados, sakė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP fotografas.

Protestuotojai smerkė korano deginimą ir reikalavo, kad Švedijos ir Irako vyriausybės sustabdytų tokio pobūdžio iniciatyvą. Kai kurie protestuotojai laikė iškėlę korano kopijas ir Moqtados Sadro portretus. Šis įtakingas Irako religinis lyderis ir politinis disidentas ne kartą mobilizavo tūkstančius demonstrantų gatvėse. 2022 m. vasarą jo šalininkai įsiveržė į Bagdado parlamento pastatą ir ten išbuvo kelias savaites. Tuo metu Moqtada Sadras buvo įsivėlęs į politinį ginčą dėl ministro pirmininko paskyrimo.

„Mes nelaukėme ryto, įsiveržėme auštant ir padegėme Švedijos ambasadą“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė jaunas protestuotojas Bagdade.

Švedijos užsienio reikalų ministerija naujienų agentūrai AFP sakė, kad po incidento ambasados Bagdade darbuotojai yra „saugūs“. „Irako valdžia atsakinga už diplomatinių atstovybių ir jų darbuotojų apsaugą“, – sakė ministerija ir pridūrė, kad išpuoliai prieš ambasadas ir diplomatus „yra rimtas Vienos konvencijos pažeidimas“.

Prie ambasados gesinti gaisro atvyko keli sunkvežimiai. Iš karto nebuvo aišku, ar išpuolio metu ambasada buvo tuščia, ar darbuotojai buvo evakuoti.

Irako užsienio reikalų ministerija pasmerkė ambasados padegimą ir paragino saugumo pajėgas nustatyti kaltininkus. „Irako vyriausybė nurodė atitinkamoms saugumo tarnyboms atlikti skubų tyrimą ir imtis visų būtinų priemonių, kad būtų atskleistos incidento aplinkybės ir nustatyti kaltininkai“, – sakoma ministerijos pranešime.

Ketvirtadienį Švedijos užsienio reikalų ministras pareiškė iškviesiantis Irako reikalų patikėtinį Stokholme, kai protestuotojai, įpykę dėl planuojamo korano deginimo, įsiveržė ir padegė Švedijos ambasados kompleksą Bagdade.

„Tai, kas atsitiko, yra visiškai nepriimtina, vyriausybė griežčiausiai smerkia šias atakas. Vienos konvencija aiškiai įpareigoja Irako valdžią ginti diplomatines atstovybes ir darbuotojus“, – sakoma užsienio reikalų ministro Tobiaso Billstromo pareiškime ir priduriama, kad Irako diplomatinės misijos vadovas bus iškviestas į užsienio reikalų ministeriją.

Švedijos žiniasklaida pranešė, kad renginį Stokholme ketvirtadienį organizavo Švedijos pabėgėlis iš Irako Salwanas Momika. Birželio 28 d. per musulmonų šventę jis sudegino kelis korano puslapius priešais didžiausią Stokholmo mečetę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.