Po pranešimų apie dar vieną galimą Korano išniekinimo atvejį – protestai Irake

]Po pranešimų apie dar vieną galimą Korano išniekinimo atvejį, kuris šįkart buvo užfiksuotas Danijoje, į Irako sostinės Bagdado gatves šeštadienį vėl išėjo protestuotojai.

 Irakas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irakas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2023, 3:07 PM, atnaujinta Jul 22, 2023, 3:10 PM

Kaip teigiama, prie saugomos Žaliosios zonos, kurioje yra įsikūrusios užsienio šalių ambasados, susirinko šimtai pasipiktinusių demonstrantų. Jie mėgino prasibrauti į saugomą teritoriją. Nepaisant to, saugumo pajėgos juos atstūmė. Anot liudininkų, buvo panaudota vandens patranka.

Gautomis žiniomis, tai daugiausiai buvo įtakingo Irako dvasininko Moqtados al-Sadro šalininkai. Jie nešėsi M. al-Sadro nuotraukas ir šūkaudami reikalavo atpildo.

Kopenhagos policija Danijos naujienų agentūrai „Ritzau“ patvirtino, kad penktadienį mieste greta Irako ambasados buvo sudeginta knyga. Policija konkrečiai neįvardijo, ar tai buvo Korano egzempliorius. Grupė „Danske Patrioter“ feisbuke patalpino medžiagą, kurioje matyti vyras, šalia ambasados padegantis į Koraną panašią knygą. Nors jis kartu mėgino padegti Irako vėliavą, ši neužsiliepsnojo. Tačiau tuomet vyras padėjo vėliavą ant žemės ir ją sutrypė.

Anksčiau šią savaitę protestuotojai šturmavo ir padegė Švedijos ambasadą Bagdade. Tokia buvo reakcija į pranešimus apie Stokholme planuojamą Korano deginimo akciją. Po šios atakos Švedijos ambasados darbuotojai saugumo sumetimais buvo perkelti į Stokholmą. Minėta akcija prie Irako ambasados Stokholme nesibaigė Korano sudeginimu – vyras sutrypė šventosios knygos egzempliorių, taip pat kartu su kitu dalyviu bandė jį padegti, tačiau ugnis tinkamai neįsiliepsnojo.

Motyvuodamas Korano išniekinimu Irakas išsiuntė Švedijos ambasadorių ir atšaukė savo pasiuntinį iš Stokholmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.