JAV paskelbė sankcijas su grupuote „Wagner“ susijusiems Malio pareigūnams

Jungtinės Amerikos Valstijos skyrė sankcijas Malio gynybos ministrui ir dviem pareigūnams, kuriuos kaltina padėjus Rusijos samdinių grupuotei „Wagner“ plėtoti savo veiklą. JAV teigimu, grupuotė veikia „kaip Kremliaus įgaliotoji karinė jėga“, padedanti Maskvai įtvirtinti savo įtaką keliose Afrikos šalyse.

„Wagner“ kovotojai Malyje. <br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Wagner“ kovotojai Malyje. <br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 4:57 PM

JAV iždo departamentas skyrė sankcijas gynybos ministrui Sadio Camarai, oro pajėgų štabo viršininkui Alou Boi Diarrai ir oro pajėgų štabo vado pavaduotojui Adamai Bagayoko už tai, kad jie „padėjo dislokuoti ir plėsti“ „Wagner“ veiklą Malyje, sakoma pirmadienį paskelbtame pareiškime.

Pasak iždo sekretorės pavaduotojo terorizmo ir finansinės žvalgybos klausimais Briano E. Nelsono, šie pareigūnai prisidėjo prie „destabilizuojančios „Wagner“ veiklos ir žmogaus teisių pažeidimų“ bei leido „pasinaudoti šalies suvereniais ištekliais grupės „Wagner“ operacijų Ukrainoje labui“.

Taip pat pirmadienį „Human Rights Watch“ apkaltino Malio ginkluotąsias pajėgas ir „užsienio“ kovotojus, manoma, priklausiusius grupuotei „Wagner“, per antidžihadistines operacijas nužudžius dešimtis civilių. Pasak žmogaus teisių gynimo organizacijos, šie pažeidimai buvo daromi nuo 2022 m. pabaigos „per karines operacijas“ prieš islamistų ginkluotas grupuotes keliuose miestuose.

Gegužę Jungtinės Tautos apkaltino Malio kariuomenę ir užsienio kovotojus, kuriuos JAV įvardijo kaip „Wagner“ samdinius, per operaciją prieš džihadistus nužudžius 500 žmonių, karinė chunta tai neigė. Tą patį mėnesį Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas „Wagner“ vadovui Malyje Ivanui Maslovui.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Taryba nutraukė dešimtmetį trukusią taikos palaikymo misiją Malyje, chuntai reikalaujant išvesti su džihadistais kovojančias tarptautines pajėgas.

Rusija pareiškė, kad „Wagner“ tęs veiklą Malyje ir Centrinėje Afrikos Respublikoje (CAR), nepaisant jos lyderio Jevgenijaus Prigožino surengto maišto, pasibaigusio jo išvykimu į Baltarusiją. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas birželį sakė, kad „Wagner“ nariai dirba „instruktoriais“ Malyje ir CAR šių šalių vyriausybių prašymu.

Praėjusią savaitę Didžioji Britanija paskelbė sankcijas 13 asmenų ir įmonių, turėjusių ryšių su grupuote „Wagner“ Malyje, CAR ir Sudane. Samdiniai kaltinami įvykdę nusikaltimus, įskaitant žudynes ir kankinimus. Tarp jų yra I. Maslovas, „Wagner“ vadovas CAR Vitalijus Perfilevas ir grupės operacijų vadovas Konstantinas Pikalovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo