JAV žada toliau tiekti ginklus Izraeliui nepaisant teismų reformos

JAV valstybės departamentas antradienį pareiškė, kad Vašingtonas nemažins savo didelės karinės pagalbos Izraeliui, nepaisant kraštutinių dešiniųjų religinės vyriausybės pastangų susilpninti šalies teismų sistemą.

A. Blinkenas.<br>Getty Images/Scanpix asociatyvi nuotr.
A. Blinkenas.<br>Getty Images/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 9:11 AM, atnaujinta Jul 26, 2023, 9:12 AM

„Karinė pagalba nebus mažinama ar stabdoma, nes mūsų įsipareigojimas Izraeliui ir mūsų įsipareigojimas užtikrinti Izraelio saugumą yra geležinis, – Vašingtone sakė JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis. – Mūsų dešimtmečius trunkanti partnerystė su Izraeliu yra geležinė“.

JAV kasmet Izraeliui skiria maždaug 3,8 mlrd. dolerių paramą, kurios didelė dalis tenka karinėms technologijoms ir priešraketinei gynybai. Izraelis yra didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos JAV karinės pagalbos gavėjas – šiuo metu ji iš viso siekia apie 158 mlrd. dolerių.

JAV Prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad nekels jokių sąlygų šiai pagalbai.

Pirmadienį Izraelio parlamentas priėmė pagrindinį prieštaringai vertinamos teismų reformos elementą – įstatymą, kuriuo ribojamos Aukščiausiojo Teismo galimybės veikti. Jis yra didesnio vyriausybės paketo, kuris, kritikų teigimu, kelia grėsmę Izraelio demokratijai, dalis.

Po kelias dienas trukusių diskusijų 64 iš 120 Kneseto įstatymų leidėjų pritarė šiam įstatymui. Opozicija balsavimą boikotavo.

JAV vyriausybė kritikavo parlamento sprendimą prastumti reformas be opozicijos paramos. J. Bideno atstovė spaudai sakė, kad „tenka apgailestauti“, jog balsavimas įvyko „mažiausia įmanoma balsų dauguma“.

Antradienį JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, telefonu kalbėdamasis su Izraelio gynybos ministru Joavu Galantu, paragino siekti dialogo ir sutarimo.

JAV gynybos departamento pareiškime sakoma, kad per pokalbį L. Austinas „pabrėžė Jungtinių Valstijų įsitikinimą, kad platus sutarimas per politinį dialogą, ypač artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais, yra labai svarbus atsparios demokratijos elementas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.